Яйца, замърсени с фипронил, по рафтовете на супермаркетите в Кюстендил? От ОДБХ проверяват

Заради замърсените яйца са затворени пакетиращият склад и три птицеферми

В два от големите супермаркети в Кюстендил са открити български яйца, за които има съмнение, че са замърсени с опасното вещество фипронил, съобщи сайтът dariknews.bg.
От отдел Контрол по храните към ОДБХ-Кюстендил извършват проверки в цялата търговска мрежа в областта.
От излязлата информация от Българската агенция за безопасност на храните засечените количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите.

Заради замърсените яйца са затворени пакетиращият склад за яйца и три птицеферми. Хиляди яйца са под забрана за продажба, но все още има известни количества в търговската мрежа.
От агенцията по храните уточниха, че със замърсените яйца са снабдявани основни магазини в София и околността. Властите съветват да избягваме консумацията на трите замърсени партиди. Ето кои са фирмите и регистрационните номера, които са отбелязани върху яйцата:
Фирмите консорциум “Агробизнес” АД с фермите с номера: 3BG04001 и 1BG04001 и “Агроинвест продукт” ООД, ферма номер 3BG04003. Трите ферми доставят яйца в един пакетиращ център с регистрационен номер BG 0419002. Тъй като не представят достатъчно доказателства за разделяне на партидите от трите ферми, ние сме стигнали до най-тежкото решение – да се възбранят и да се спрат и трите ферми и всички налични яйца до изясняване на случая“, каза директорът на дирекция “Контрол на храните” д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните.

Така обобщено от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) предупредиха потребителите да не купуват яйца от партиди с номера 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003.
Нарушенията на фирмите са много сериозни и агенцията по храните ще сезира прокуратурата, обясни още д-р Кулински. „Изясняване на случая ще има тогава, когато нашите органи установят откъде се е появил този фипронил. Засега нашите съмнения са, че е пръскано с препарат, съдържащ фипронил, без той да е разрешен за такъв вид дейност. От тук нататък всички яйца ще бъдат поетапно унищожавани до доказване произхода на този проблем и вероятно след ден-два, когато от нашите органи дойде окончателният доклад, тъй като имаме грубо нарушение на закона, ние ще уведомим и съответните органи на прокуратурата.

Засега до изясняване на случая и трите ферми няма да реализират нито едно яйце на пазара“, посочи той.