Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионБлагоевградАделина Стефанова откупи 200-годишен кръст в Благоевград

Аделина Стефанова откупи 200-годишен кръст в Благоевград

Богоявленският водосвет в Благоевград беше извършен в двора на църквата “Въведение Богородично”. Беше отслужена и тържествена света литургия. На нея присъстваха граждани, общественици, ръководството на община Благоевград.

За първи път нямаше традиционно шествие до река Благоевградска Бистрица, където местни мъже се потапят в ледените води, за да спасят кръста, с който се освещава водното естество. За да се избегне струпване на хора, ритуалът беше в двора на църквата в квартал “Вароша”.
Тази година 200-годишният дървен кръст, с който се извърши богоявленският водосвет, беше откупен от миряни. За първа година жена “спаси” кръста – Аделина Стефанова, която е и уредник към храма “Въведение Богородично”. “Имаме нужда от надежда и тъй като обстановката около нас не ни я дава, ние се надяваме, с Божията помощ, вярата да бъде по-голяма, както и любовта и здравето”, каза Аделина Стефанова.

След отбелязването на празника от миряните в Благоевград на площад ,,Македония“ се проведе ритуал по освещаване на бойните знамена, съвместно с Военно формирование 26 400 – Благоевград.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular