Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионПерникАрхимандрит Никанор подари бяло було на патриарха, той не прие оставката му

Архимандрит Никанор подари бяло було на патриарха, той не прие оставката му

Новият патриарх Даниил върна оставката на игумена на Църногорския (Гигинския) манастир архимандрит Никанор, който вчера заяви, че ако Даниил бъде избран, ще напусне Българската православна църква (БПЦ), съобщи “Нова телевизия”.

Причина за оставката са различните им позиции за мястото на Българската православна църква в семейството на православната църква и руската агресия срещу Украйна. “Само преди няколко дни отец Даниил нападна Вселенския патриарх. Ако застане такъв човек с бялото було – за мен това е дъното на Българската православна църква. Вие ще видите какво ще стане. Жалко за България. Аз лично, ако стане патриарх Даниил, ще трябва да напусна Българската православна църква. Няма да бъде етично да заемам такава позиция”, заяви в неделя сутринта архимандрит Никанор.

След оповестяването на резултата от избора на патриарх, игуменът написа във фейсбук профила си: “Като по учебник на КГБ. Патриарх Даниил Български да ви е честит. Моят патриарх се казва Вартоломей!”.

В понеделник в социалната мрежа Никанор отново подчерта, че заради несъгласието си с Даниил по някои позиции ще напусне Българската православна църква. Но и призовава вярващите да приемат избора добронамерено: “Нека да приемем Божията воля такава, каквато е, и да не го посрещаме с враждебност, а да му помагаме с каквото може, за да стане един добър патриарх и да спечели доверието на хората!”.

На влизане в катедралния храм “Св. Александър Невски”, за да отслужи първата си света литургия, Даниил, който е и Софийски митрополит, коментира оставката на игумена. “Бих го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей преди да прави публични изявления, защото все пак сме хора и трябва да общуваме директно, а не чрез “Фейсбук”, каза патриархът, цитиран от Би Ти Ви.

Никанор отиде в катедралния храм, за да връчи лично на патриарха своето писмо за напускане.

“С него (Даниил – бел. ред.) от дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православната, по отношение на Вартоломей и руската агресия. След като беше избран, мисля, че е достойно да напусна. Нося писмото заедно с подарък – бяло було, с което да му кажа “Ваше Светейшество, давам си оставката”, коментира архимандрит

След края на литургията патриарх Даниил върна оставката на игумена и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно. Патриархът покани архимандрита на среща, се видя от репортаж на Нова телевизия.

Архимандрит Никанор (със светско име Христо Мишков) е бивш финансов анализатор и брокер на “Насдак”. След като се замонашва, става известен с проактивната си дейност по привличане на инвестиции за поддръжката на манастира както по европрограми, така и чрез дарения от частни спонсори и правителствени субсидии, припомня Dnevnik.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular