Wednesday, June 19, 2024
HomeАктуално от днес  „Балканфарма Дупница“- най-модерният фармацевтичен завод в България днес

  „Балканфарма Дупница“- най-модерният фармацевтичен завод в България днес

Тази година, най-големият завод в България – „Балканфарма“ чества своя 70-и юбилей.
В поредица от материали, ви запознаваме с историята на завода – от неговото създаване до днешни дни. В първата част (вижте ТУК), запознахме със създаването на завода и неговото развитие до  преди промените в България. Във втора част обърнахме внимание на развитието на завода в годините на промените в страната и навлизането на нови мощности и инфраструктура (вижте ТУК). 

Заводът днес е най-модерният във фармацевтичната индустрия в България. Как се стигна до този мащаб и успешно развитие?

В периода 2005 – 2014 година заводът работи под бранда Актавис, а инвестициите в съоръжения, машини и оборудване, технологии и хора достигат 160 милиона евро.Заводът е важна част от корпоративната производствена система на Актавис, а след 2014 г. продуктите на завода навлизат и на пазарите в Западна Европа, Северна Америка като САЩ и Канада, както и Бразилия, Австралия и Нова Зеландия и др. Заводът в Дупница е първия фармацевтичен завод у нас, сертифициран от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), която има най-строгите изисквания за фармацевтичното производство.През 2016 година израелският фармацевтичен гигант “Тева“ придобива Актавис, а заводът в Дупница остава важна част от цялостната производствена мрежа на Тева. Променя своя бранд на Тева.

Важността на завода се доказва от факта, че през юни 2021 година Тева стартира стратегическа инвестиция от 42 милиона долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства, което предстои да бъде открито скоро. Новото съоръжение ще бъде допълнение към съществуващата площадка на компанията, значително увеличавайки производствения капацитет и създавайки много нови работни места и възможности за професионална реализация и развитие. Проектът спечели най-голямата и престижна награда „Инвеститор на годината 2021 в конкурса „Инвеститор на годината“, организиран от Българската агенция за инвестиции.

Новата производствена мощност на завода T4

Заводът днес продължава да бъде важна част от цялостната производствена мрежа на Тева, произвеждайки продукти за над 70 държави в света. В България, „Балканфарма Дупница“ е най-големият работодател във фармацевтичното производство у нас с повече от 900 служители. Важно за България, региона и град Дупница е, че такъв голям завод дава възможност за сигурна, дългосрочна работа в международна компания.

Традиционното парти за децата на служителите в завода по повод 1 юни.

Да бъдеш най-големия работодател в своята индустрия означава да бъдеш отговорен и към здравето, благополучието, развитието на своите служители и общността, в която работиш. През 2020 г. Балканфарма Дупница отстрани близо 1900 тона нерегламентирани фармацевтични отпадъци под автомагистрала „Струма“, оставени от бивш изпълнител на дейности по извозване и съхранение на отпадъци. Отпадъци, които застрашаваха здравето на жителите в региона и безопасността на автомагистрала „Струма“. От 2018 г. заводът е партньор на Гимназията по хранително-вкусови и химични технологии (ПГХВХТ) и Професионална гимназия „Акад.С.П.Корольов“ в Дупница чрез дуално обучение. В рамките на това партньорство заводът осигурява всяка година практически занятия на учениците от последните два курса, както и заплащане за периода, в който младите хора натрупват знания. Нещо повече- заводът им предоставя възможност за стартиране на работа веднага след завършване.

20 ученици от ПГ по ХВХТ и 10 ученици от Професионална Гимназия “Акад. Сергей П. Корольов” – гр. Дупница със своите сертификати за успешно завършване на дуалното си обучение в завода.

„Балканфарма Дупница“ днес е символ на дългогодишна история, традиции в българското фармацевтично производство и изключителен професионализъм на своите служители. Очакваме скоро откриването на новата производствена мощност, която е още едно доказателство, че традициите, професионализмът и дългогодишната дейност на „Балканфарма Дупница“ се оценяват високо от Тева.

Честит 70-годишен юбилей „Балканфарма Дупница“!

 

Последвайте Тева в България и във Фейсбук: https://www.facebook.com/tevabulgaria

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Така е ,най модерният завод с ниски заплати за отровите и отговорността която носят работещите.Катогория труд 3 като за продавачки, а отрови колкото искаш.Желаещи за работа само мангали за болнични.Заплатите са на ниво продавач консултант в всеки един магазин.Губите всеки ден задници на надници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular