Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниСвятБез мита и квоти: ЕС удължава търговската подкрепа за Украйна с още...

Без мита и квоти: ЕС удължава търговската подкрепа за Украйна с още една година

С още една година се удължава срокът на замразените мита и квоти за вноса на украински стоки към Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресцентъра на Европейската комисия. Съветът на ЕС и Европейският парламент одобриха решението.

Безмитният внос от Украйна е в сила от юни 2022 г. и е сред водещите мерки в усилията на Европейския съюз да подкрепи Украйна след руската инвазия на територията ѝ.

С оглед на тревогите на европейските фермери заради значителното повишаване на вноса на някои земеделски продукти от Украйна, подновеният пакет от търговски мерки включва и предпазен механизъм, който позволява предприемането на бързи действия за ограничаване на вноса, ако той започне да създава затруднения на пазара за една или повече държави членки.

В допълнение се допуска и извънредно спиране на вноса на яйца, птиче месо, захар, овес, царевица, грис и мед, в случай че нивата на вносната продукция достигнат средногодишните стойности от периода между 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г.

Новите мерки ще влязат в сила на 6 юни, след като изтече действието на настоящия търговски режим, и ще бъдат валидни до 5 юни 2025 г.

Вносът на ЕС от Украйна възлиза на 22,8 млрд. евро през 2023 г., докато преди войната той е бил на стойност 24 млрд. евро. през 2021 г., припомнят от Комисията. /investor.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular