Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионПетричБлаготворителна инициатива има за цел да възстанови крепостта Гяур калеси край Петрич

Благотворителна инициатива има за цел да възстанови крепостта Гяур калеси край Петрич

Благотворителна инициатива има за цел да възстанови крепостта Гяур калеси край Петрич. Инициативата е на д-р Димитър Маникатов, който е родом от южния град. Той започва да върви по пътя към тази идея преди година и седем месеца, когато попада на документи от 2010 година с разрешение за възстановяване на крепостта. Вече е провел разговор с кмета на Петрич Димитър Бръчков и е създал благотворителна фондация за събиране на средствата. Това разказа д-р Маникатов пред репортер на БТА.

Наскоро разбрах, че мога да помогна на нашия град с документи, които под една или друга форма са били изгубени и нашата управа няколко пъти се опитва да предприеме инициатива за възстановяване на крепостта Гяур калеси в Петрич, но опитите са неуспешни, каза Маникатов.

Той посочи, че за целта е създал фондация за набиране на средства в обществена полза. Средствата ще бъдат предоставени на археолог, който да осъществи двугодишни разкопки и да докаже истинността на находката. След това може да се кандидатства пред Министерството на културата за финансова подкрепа.

Необходимата сума за двата археологически сезона е 10 хил. лева, а в момента преговарят и с археолог, който е проявил интерес към крепостта. Има създадена и група във Фейсбук, където могат да се видят всички подробности и документи. „Това ни е мечтата на всички петричани, аз вярвам в тази идея и се надявам да я осъществим“, каза Маникатов.

От сайта на Исторически музей – Петрич става известно, че Гяур калеси е средновековна крепост, чиято история е свързана и със създаването на герба на града.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular