Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниСвятБлинкън отново повдига бойния дух на Украйна

Блинкън отново повдига бойния дух на Украйна

Зеленски пак иска спешна подкрепа за противовъздушната отбрана на Харков

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристига в Киев, за да пооовдигне бойния дух на Украйна, докато Русия засилва офанзивата си край Харков.
Необявеното двудневно посещение е четвъртата визита на Блинкън в Украйна, откакто Русия започна пълномащабна война. Целта му е да увери Киев в продължаващата американска подкрепа след одобряването от САЩ на дълго отлаганата помощ в размер на 60 млрд. долара миналия месец.

Блинкън използва пътуването си, за да “изпрати силен окуражителен сигнал” на Киев за трайната подкрепа от САЩ и да увери украинците, че с американска помощ могат “да си върнат инициативата на бойното поле”, съобщи американски служител пред репортери от световни агенции.

Той има срещи със Зеленски, министър-председателя Денис Шмигал и министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Посещението му идва ден след като министърът на външните работи в сянка на Обединеното кралство Дейвид Лами и министърът на отбраната в сянка Джон Хийли направиха собствено изненадващо пътуване до Киев, за да се срещнат с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров и да потвърдят британската подкрепа.

“Помощта вече е на път, като част от нея е пристигнала и ще пристига още. Това ще има реално значение срещу продължаващата руска агресия на бойното поле“, каза Блинкън.

Зеленски приветства „решаващата“ американска помощ, като подчерта най-големия дефицит на страната – системите за противовъздушна отбрана. Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за Харков, който е подложен на руски въздушни удари.

“Цивилни, воини, всички – те са под руските ракети”, каза Зеленски. Украинският президент заяви, че иска да обсъди гаранциите за сигурност със САЩ, както и да помоли Блинкън да събере подкрепата на повече държави на предстоящата среща на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария през юни./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular