Wednesday, July 3, 2024
HomeОживлениеБрезник пламна за 3 дни в сезона на съборите

Брезник пламна за 3 дни в сезона на съборите

Богата програма, глъчка и големи промоции по сергиите привлякоха за поредна година стотици съборяни на Граовския събор “Видовден”. Той се провежда ежегодно в разгара на лятото в Брезник, когато местните хора празнуват по стар стил Видовден.

Съборът продължи три дни, през които гости и жители на общината се веселиха от душа и сърце.

Празненствата откри кметът Васил Узунов, а веднага след това бе представен спектакълът на ансамбъл “Гоце Делчев”.

“Чакан с вълнение от всички, съборът заема важно място в обществения и културен живот на общината. На този ден се събират поколения брезничани, възражда се традицията и се изпълняват обичаи от незапомнени времена”, поздрави кметът всички присъстващи, пожелавайки им добро настроение и прекрасен празник.

Градоначалникът връчи и плакет на местния футболен клуб “Чорни” за първото място в област Перник за сезон 2023/2024. Празничната програма бе белязана от доста спортни събития – мач между ветераните на “Чорни” и “Димитровец” от Ковачевци, волейболните ветерани от Брезник и Трън също впечатлиха със завидни умения, а демонстрация на бойни умения направиха възпитаниците на спортен клуб “Ороши Киокушин – Брезник”.

Съботният ден в града бе нажежен не само от жаркото слънце, но и от талантливи самодейци, които пяха, танцуваха и разсмиваха с граовски хумор.

Сцената при историческия музей бе превзета от  състави от общината и гостуващи читалища, които обраха аплодисментите с пъстра фолклорна програма.

Вечерта продължи с концерт на Владимир Ампов – Графа.

В неделния ден бе отслужена тържествена църковна литургия в храм паметник “Св. Георги Победоносец”.

Областният управител на Перник Людмил Веселинов също присъства на традиционния Граовски събор „Видовден“. В своето приветствено слово пред гостите, той подчерта значението на събора като събитие, което свързва местната общност с корените, богатството и красотата на фолклора. Областният управител изрази своята благодарност към кмета на община Брезник Васил Узунов, организаторите и участниците за усилията им да съхраняват традициите и да поддържат жив духа на региона. “Това е събор, който извира от една вековна традиция, от недрата на земята. Свързан е с историята и бъдещето. Той показва, че може да има устойчивост, предвидимост и традицията е жива благодарение на вашите усилия да опазите този празник, да превърнете Граово в емблема на цялата ни област”- каза Людмил Веселинов.

Съборът „Видовден“ е най-големият в Граово и е свързан с дълбоките исторически и културни корени на областта. Той е символ на гордия и несломим дух на местните хора и тяхната връзка с традициите и историята.

За жителите на Брезник, денят има и особено историческо значение – преди повече от 100 години на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността „Чуряк“ на хълма „Бърдото“ в града.

Сезонът на съборите в Пернишко продължава с още едно голямо събитие – събирането в село Гигинци. Тази година Църногорският събор е насрочен за 12, 13 и 14 юли.

Манастирските поляни ще станат арена на целодневна фолклорна програма, ще има

алея на занаятите и производителите, изложение на животновъдите. Организаторите обещават и допълнителни изненади за децата.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular