Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниСвят(Видео) Сърбия пусна филм за ''зверствата на българския окупатор'', лично подкрепен от...

(Видео) Сърбия пусна филм за ”зверствата на българския окупатор”, лично подкрепен от Вучич

Той се ползва и с мощна подкрепа от сръбската църква

 

В Белград от месеци тече тежка антибългарска кампания. Като черешка на тортата се очертава т.нар. документален филм за “българския окупатор”, озаглавен “Дълбока долина”.

Проектът е лично подкрепен от сръбския президент Александър Вучич, предаде БГНЕС. Според създателите на “документалката” тя разказва за“ужасните престъпления, извършени срещу сръбския народ по време на българската окупация през Първата световна война”.

Режисьор е историкът Джордже Боянич. Проектът е осъществен с подкрепата на дякон Деян Йованович и Бобан Коцев, известен радиоводещ на Гласът на нишката епархия, и съответно се ползва с мощна подкрепа от сръбската църква.

Боянич твърди, че по време на т.нар. “българска окупация” от 1915 до 1918 г. Сурдулица е станала място на “безпрецедентни престъпления” срещу сръбското цивилно население. Българите били опитали да заличат всяка следа от сръбската идентичност чрез системна българизация на сърбите, настоява “историкът”.

През последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за “българските престъпления и окупация” в периода на Първата световна война, отбелязва агенция БГНЕС.

Ето го и трейлъра за т.нар. “документален филм”:

https://www.youtube.com/watch?v=UkH2zodvpso&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Foffnews.bg%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

RELATED ARTICLES

Most Popular