Sunday, June 30, 2024
HomeРегионКочериновоВодна криза и многобройни аварии: Обявиха частично бедствено положение в община Кочериново

Водна криза и многобройни аварии: Обявиха частично бедствено положение в община Кочериново

Общинският щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на Община Кочериново проведе заседание във връзка с проблеми с водоснабдяването в селата Мурсалево и Бараково, съобщават от общинската администрация в Кочериново.

На срещата присъстваха кметът на Община Кочериново Станислав Горов – председател на Общинския щаб за ИОПЗБ, Невена Манова, заместник-кмет на Община Кочериново и заместник-председател на Общинския щаб за ИОПЗБ, Ива Черногорска, заместник-кмет на Община Кочериново и заместник-председател на Общинския щаб за ИОПЗБ, Райчо Калайджийски, председател на Общински съвет – Кочериново, Иван Кавлачки, началник на РУ – град Рила към ОД на МВР –  Кюстендил, Димитър Терзийски, технически ръководител на ВиК – район  Кюстендил, инж. Петър Чапкънов, Юри Ковачев, кмет на село Мурсалево и Любка Джонова, старши експерт ПБЗН и ОМП.

Заседанието протече при следния дневен ред:

-Възникнала кризисна ситуация в село Мурсалево, свързана с постоянен недостиг на питейната вода за жителите на селото;

– Системни проблеми с водоснабдяването на село Бараково.

По точка първа от дневния ред на заседанието стана ясно, че състоянието на съоръженията на водохващане „Робовица“ в Община Рила е изключително тежко. Тъй като водохащането се намира на територията на друга община, то Община Кочериново няма правомощията да започне да извършва спешни аварийно-възстановителни работи.

В тази връзка бе взето решение, съгласно Общинския план за защита при бедствия на Община Кочериново, да бъде обявено частично бедствено положение на територията на Община Кочериново, в района на село Мурсалево за срок от седем дни, считано от 26 юни 2024 година. За питейно-битовите нужди на населението от „Кюстендилска вода“ ЕООД ще бъде осигурена водоноска. При невъзможност от страна на „Кюстендиска вода“ да бъде осигурена водоноска Общинският щаб взе решение да се търсят и други алтернативи, съгласно законовите разпоредби, които да позволят осигуряването на вода за жителите на село Мурсалево.

Предстои да бъдат изготвени допълнителни анализи и становища и да бъде поискано от Областния управител на област  Кюстендил инж. Александър Христов Пандурски да обяви частично бедствено положение на територията на Област  Кюстендил, както и да предприеме съответните мерки, свързани с аварийно-възстановителните работи на водохващане „Робовица“. Също така беше взето решение за създаване на Кризисен щаб и Комисия, която да обследва пътя на водата от водохващане „Робовица“ до село Мурсалево.

По точка втора от дневния ред на заседанието, а именно системните проблеми с водоснабдяването на село Бараково, бе съобщено, че в няколко последователни дни е имало продължително прекъсване на водоснабдяването в населеното място.На заседанието беше взето решение за сформиране на комисия, която да обследва пътя на водата до село Бараково, за да се установи какви са причините, довели до прекъсване на водоснабдяването.

Извън дневния ред, кметът на Община Кочериново Станислав Горов постави въпрос към „Кюстендилска вода“ ЕООД, свързан с това кога предстои да се започне работа и по ВиК проблемите в центъра на село Пороминово. Той припомни, че още през месец декември 2023 година всички необходими тръби и части за ремонта са били закупени, но миналата седмица част от тях се е наложило да бъдат предоставени за отстраняване на проблем в село Мурсалево.

Станислав Горов апелира към „Кюстендилска вода“ ЕООД дададе срок – кога се очаква да започнат работите по ремонта на ВиК мрежата в село Пороминово, като Община Кочериново пое ангажимент всички тръби и съоръжения, пренасочени към село Мурсалево, но закупени за нуждите на село Пороминово, да бъдат възстановени веднага, когато от ВиК дружеството са готови да започнат работа.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular