Sunday, July 7, 2024
HomeНовиниБългарияВълна от недоволство след асфалтирането на 200-годишен чинар в Белащица

Вълна от недоволство след асфалтирането на 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтът около дървото е премахнат три дни след асфалтирането му

Снимки с асфалтирането на 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица разбуни духовете и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи.

Този чинар е съществувал много преди да има регулация. Затова сега расте насред улица „Трети март“.

Преди половин година започва ремонт, като новия асфалт е положен преди дни. Павел Гимишев първи забелязва плътното асфалтиране около ствола на чинара. „В събота минавах по главния път и го забелязах. Спрях и се чудех това дали е възможно“, казва Павел Гимишев пред bTV. Дървото е местна забележителност.

„Пенчо Славейков е гостувал в Белащица. Почивал е със семейството си няколко години. Тук е написал поемата „Неразделни“ – под един от вековните чинари. И това, което се случва с това вековно дърво в центъра на селото, е недопустимо за нас“, обяснява Юлия Бачева.

„Всъщност асфалт имаше около това дърво и преди да се направи ремонта. В събота фирмата, която асфалтира, е положила новия асфалт по същия начин, по който е било“, категоричен е Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

„Този, който е валирал асфалта, най-вероятно половин час се е въртял около дървото, за да го валира по този перфектен начин. Това е безумие“, недоволен е Павел Гимишев.

„Недоумяваме, как може да се пусне тежка машина около дървото. И това е ожулено. Това го нямаше предишната седмица“, каза Юлия Бачева. Кметството намира решение. „Възложих да бъде изрязан този асфалт и да се оформи нещо като саксия от бордюр.Дървото най-вероятно не може да черпи вода, но има дълбоки корени, които се снабдяват с вода от по-далечно разстояние. Но все пак не трябва да има асфалт плътно около това дърво“, признава Павел Михайлов. Асфалтът около 200-годишния чинар е премахнат три дни след асфалтирането му./БТВ

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular