Sunday, June 23, 2024
HomeРегионБлагоевградВъпреки колчетата и ограниченията: Опасни маневри на тир в Кресненското дефиле

Въпреки колчетата и ограниченията: Опасни маневри на тир в Кресненското дефиле

Клип на тежкотоварен камион с рисково изпреварване в Кресненското дефиле събра стотици коментари в социалните мрежи. Въпреки ограниченията с колчетата, на кадрите се вижда как тежкотоварен камион предприема маневра и задминава друг автомобил на косъм от инцидент.

Това се случва при движение със 100 километра в час, вместо с разрешените до 70, в близост до отбивка за населено място в Кресненското дефиле, където е забранено и ограничено изпреварването с колчета и червена осева линия.

“За съжаление все още има водачи, които продължават да използват най-малката възможност в дефилето, където се поставиха колчета, за да спестят време. С ограничена скорост да се движиш с два пъти над ограничената, това е предпоставка за ПТП, отделно предприемане на маневрата изпреварване в тази зона е много опасна, тъй като разстоянието е кратко”, категоричен е Александър Цацев от Съюза на българските автомобилисти в България.

Пътните експерти допълват още, че рисковите маневри с тирове в дефилето през летните месеци са ежедневие и трябва засилен полицейски контрол, не само през почивните дни.

“Много не се вижда каква е регистрацията на клипа, но при толкова табели, указателни знаци и табели на пътя, със сепаратори на пътя, въпреки това – той навлиза и изпреварва. Това е товарен автомобил над 12 тона, при един такъв удар стават най-тежките произшествия, задължително със смърт, заради многото килограми, които се срещат. Истински късмет е, че няма инцидент там”, заяви пред БНТ Георги Бързаков – автомобилен и пътен експерт.

„Често пътувам по дефилето, прекалено много опасно, рисково изпреварването и прескачането на колчетата, буквално те са през едно две и има опции за изпреварване и то това ги подлъгва. Дори съм бил притискан в самото дефиле от тир, понеже съм спазвал скоростта, определена от закона до 50 километра”, споделя пред камерата на обществената телевизия шофьорът Искрен Юруков.

От  “Пътна полиция”- Благоевград коментират, че проверяват сигнала, но шофьорът на камиона все още не е установен. Когато това стане, той ще бъде санкциониран с парична глоба и отнемане на контролни точки в зависимост от нарушението и скоростта, с която е карал.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Да ви призная, откакто има колчета, нещата са много по-добре! Дадохме пример на цял свят

Comments are closed.

Most Popular