Thursday, June 27, 2024
HomeРегионПерникВърнаха на работа пернишкия прокурор, разследван по казуса "Осемте джуджета"

Върнаха на работа пернишкия прокурор, разследван по казуса “Осемте джуджета”

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови на работа прокурора Дилян Деянов, който беше обвинен във връзка с казуса “Осемте джуджета” и беше временно отстранен от длъжност. Деянов може да се върне в окръжната прокуратура в Перник още днес, съобщи правният сайт “Лекс”.

През август м.г. Деянов бе привикан в Софийската градска прокуратура и бе привлечен към наказателна отговорност затова, че на 18 февруари 2020 г. е върнал неправомерно веществени доказателства – златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Това са бившият следовател Петьо Петров-Пепи Еврото и вече бившата му съпруга Любена Павлова.

Прокурорската колегия на ВСС единодушно възстанови на работа прокурор Дилян Деянов.

Тогава адвокатът на Дилян Деянов Людмил Рангелов посочи, че делото, по което непрецизно са върнати монетите е свързано с “Осемте джуджета”.

Постановлението, с което прокурорът беше обвинен в длъжностно престъпление, обаче е било отменено от Софийската апелативна прокуратура на 13 май и решението е влязло в сила. Основният мотив е, че липсват доказателства за извършено от него престъпление. В тази връзка адвокат Рангелов е подал молба до Прокурорската колегия с искане Деянов да бъде възстановен на работа.

Съдебната палата в Перник

Председателят на Комисията по атестирането и конкурсите Огнян Дамянов отбеляза, че по закон, ако обстоятелствата се променят, преди наказателното производство да е приключило, магистратът може да поиска да бъде възстановен на длъжност, а случаят с Деянов е точно такъв. В момента той вече не е обвиняем и заради това прокурорската колегия на ВСС единодушно го възстанови на поста.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular