Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионКюстендилВ края на кампанията! 1/3 от черешите може да останат необрани,...

В края на кампанията! 1/3 от черешите може да останат необрани, стопани изоставят градините

Земеделски производители в Кюстендилско биха тремога за сериозен проблем в края на черешовата кампания. Една трета от реколта в региона може да остане необрана. Причината – липса на изкупуване. Някои от собствениците предупреждават, че може да изоставят градините си.

Беритбата приключва до дни, а една трета от 80-те декара черешова реколта на Димитър Домозетов може да остане по дърветата, оплака се производителят. “Искам да повдигна още един въпрос – защо ние нямаме нещо като субсидиране за това, че преустройваме нашите пазари. Нашият пазар беше на изток. Но сега ние трябва да се пригодим към западния пазар. Ние обаче не сме пригодени, затова се изкупуват само дребните череши”, заяви Домозетов.

Някои  стопани могат да се откажат от произовдството си и заради липсата на достатъчно преработвателни предприятия и поскъпването на препаратите за обработка, пише Би Ти Ви.

На пазара в Кюстендил черешите вече вървят между 2 и 3 лв. за килограм. Там Валентин Христов, който от над 30 години отглежда череши сподели, че е притеснен от сериозните загубите, от високите надници на берачите и от ниските изкупни цени. “Преди години пунктовете изкупуваха на 70-80-90 стотинки, до лев. Същото е и сега. Положението не се е променило. Берачите пък искат 50-70 стотинки, и какво остава за теб? А ние освен всичко друго имаме торене, пръскане, бране, прекарване на черешите до определеното място”.

RELATED ARTICLES

Most Popular