Home Регион Гордост за Сандански! Откритията на младия инж. Явор Данов подобряват ефективността на лекарствата

Гордост за Сандански! Откритията на младия инж. Явор Данов подобряват ефективността на лекарствата

0
Гордост за Сандански! Откритията на младия инж. Явор Данов подобряват ефективността на лекарствата

Възпитаникът на ПГ „Яне Сандански“ спечели годишната награда на Съюза на химиците

Санданчанинът инж. Явор Данов стана носител на наградата „Проф. Иван Шопов“ за „Изявен млад учен в областта на полимерите“, която се връчва от Съюза на химиците в България за 19-а поредна година. Откритията на инж.Данов от Института по полимери към Българската академия на науките обещават по-добро усвояване и засилена ефективност на лекарства, третиращи психични разстройства, различни възпалителни процеси и хронични болки, заявиха от БАН.

„За мен това е най-значимата от всичките награди, получавани до момента, защото няма по-хубаво от това да бъдеш признат от собствените си колеги“, написа призьорът във фейсбук веднага след церемонията по награждаването.

Новината предизвика вълна от радост в родния град на Явор Данов. Младият учен е възпитаник на Профилирана гимназия „Яне Сандански“, випуск 2013 с класен ръководител Валентина Кесарова. Отличен ученик, скромен, последователен и отговорен – така го описаха от учебното заведение пред „Вяра“. Оттам допълниха, че всички бивши преподаватели и съученици на Явор са изключително горди с неговите постижения.

Изследванията на инж. Данов са фокусирани върху разработването на иновативни носители на биологично активни вещества чрез полимерни криогелове, благодарение на които се достига по-високата ефективност на лекарствата. Резултатите от работата му са публикувани в реномираните международни списания: „Pharmaceutics“ и „Macromolecular Chemistry and Physics“.

Актуалните проекти, по които инж. Явор Данов работи към момента, включват изследвания на полимери, насочени към лекарствената индустрия и към 3D принтирането, което представлява създаването на биомастила на полимерна основа. Благодарение на разработките на учения, се усъвършенства контролираното освобождаване на активните вещества на различни медикаменти. Това прави медикаментозната терапия в пъти по-ефективна. В зависимост от активното вещество на лекарствата се таргетират различни заболявания, засягащи психичното здраве, нервната система, възпалителни процеси и редица други.

В основата на подобренията на лекарствените носители стоят полимерите. Те представляват вещества, съставени от много дълги  молекули, наречени макромолекули и могат да бъдат открити навсякъде в ежедневието под различни форми – в разнообразни опаковки, текстил, авточасти, изделията в денталната медицина и хирургията. Полимери се откриват също и в човешкото тяло – ДНК и РНК.

По думите на инж. Данов науката е двигателят за развитие на обществото, чрез нея се генерират знанията, които движат технологичното и интелектуалното развитие на света – без наука няма бъдеще. Неговият интерес към науката се заражда с началото на университетското му следване. Същинската му кариера в научните среди започва с постъпването му в Института по полимери към БАН, където, вдъхновен от проф. Петър Петров, директор на ИП-БАН, открива, че призванието му е именно науката. В БАН той започва да развива своята изследователска дейност заедно с екип от професионалисти, които споделят опита си, натрупан както в България, така и в чужбина. „“БАН, в качеството си на водеща научна организация в България, има потенциала да бъде основен двигател на прогреса в страната“, споделя още младият учен.