Tuesday, June 25, 2024
HomeРегионПерникГрандиозен спектакъл „Апостолите от април 1876“ представиха ученици в Перник

Грандиозен спектакъл „Апостолите от април 1876“ представиха ученици в Перник

Грандиозен спектакъл „Апостолите от април 1876“ представиха ученици от Професионална гимназия по икономика в Перник.
Областният управител Кирил Стоев бе сред присъстващите в залата на НЧ „Пробуда-1935“ в кв. Бела вода, където над 50 млади таланти направиха историческата възстановка. Сценарият за впечатляващия спектакъл, подготовката и организацията са дело на учителя по история Асен Тимофеев, който почина внезапно на 13 април тази година. Заради загубата на любимия си учител в края на постановката учениците призоваха за едноминутно мълчание.
Въпреки неспиращите сълзи и изключително емоционалното представление възпитаниците на ПГИ се обърнаха посмъртно към него с думите: „Човекът, който ни научи да бъдем патриоти и да ценим нашата родина България. Човекът, който определяме като истински будител. В нашите сърца никога няма да изчезне всичко подарено и научено от него. В нас остава споменът за този герой, нашия учител, борещ се за учениците си, неспирайки да дава своите знания и опит. Господине, изказваме Ви нашето огромно благодаря и сме сигурни, че днес сте тук с нас. Вие оставихте огромен отпечатък в сърцата ни и ни научихте да бъдем смели!“

В историческата възстановка са включени и рецитали, народни и възрожденски песни, които изправиха залата на крака няколко пъти по време на двучасовия спектакъл. Събитието бе организирано с благотворителна цел, а събраните средства ще бъдат дарени в помощ на две пернишки деца, които имат нужда от средства за лечение – Нели и Георги-Самуил.

“Изключително съм впечатлен от мащабността на събитието, автентичните костюми, носии, реквизити, желанието и емоцията на децата, които са се включили в постановката и то ученици, които са се насочили към професионално развитие в сферата на икономиката. Прекланям се пред този невероятен труд и изразявам възхищението си от това, на което станахме свидетели тази вечер”, сподели областният управител Кирил Стоев. И добави, че “спектакълът трябва да бъде видян от възможно най-много хора. Днес, бяхме свидетели на един истински урок по родолюбие. А учениците и учителите, които стоят зад това заслужават възхищението на всеки един от нас.”

RELATED ARTICLES

Most Popular