Sunday, July 7, 2024
HomeРегионДупницаДвама дупничани са под домашен арест за трафик на мигранти

Двама дупничани са под домашен арест за трафик на мигранти

Мъжете превозвали с бус 35 нелегални бежанци, дете е било в тежко състояние

Районна прокуратура-Перник ръководи действия по разследване за противозаконно превозване на 35 мигранти през територията на страната.

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник, Териториално отделение – Брезник, се води досъдебно производство за противозаконно подпомагане на чужденци. Извършеното престъпление е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 3, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на две лица от гр. Дупница – Р.А. (на 49 години) и М.М. (на 29 години).

На 30.06.2024 г. в района на с. Красава, община Брезник, те подпомагали 35 граждани на Афганистан да преминават през територията на страната в нарушение на закона, като за целта използвали товарен автомобил.

Деянието е извършено по начин, опасен за живота на чужденците – превозвани са в товарния отсек на МПС. Сред тях имало и 7 непълнолетни лица.

С постановление на прокурор на Районна прокуратура – Перник Р.А. и М.М. са привлечени в качеството на обвиняеми. Понастоящем спрямо тях са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Разследването по делото продължава.

Сигнал за бедстващи мигранти в микробус е бил подаден на спешния телефон 112 на 30 юни към 7:30 часа. По първоначална информация, микробусът с мигрантите е спрял на територията на язовир “Красава” край Брезник. Към 9:30 часа е бил подаден втори сигнал на спешния телефон, пише dnesiutre.bg.

Зам.-директорът на Център за спешна медицинска помощ-Перник доктор Шишкова потвърди, че са приели два сигнала на спешния телефон, на който са се отзовали общо четири линейки. Сред мигрантите имало хора в тежко здравословно състояние. „Първоначално две наши линейки веднага са се отзовали на сигнала – едната е потеглила от Брезник, а другата от Перник. След това, към 9:30 часа, е бил подаден още един сигнал и са потеглили още две линейки. В спешното на многопрофилна болница за активно лечение “Рахила Ангелова“ са докарани общо 5 човека, сред които и едно дете в тежко състояние. Четирима от пациентите са били прегледани и са им направени изследвания и след около 4 – 5 часа са били освободени. По думите на колегите, хората са били гладни, уморени и много изтощени. Оказало се, че са от Афганистан. Детето беше веднага откарано към детска шокова зала в “Пирогов”, защото беше в тежко състояние. Впоследствие научихме, че то е на 14 години и за радост е дошло в съзнание. От Главна дирекция „Гранична полиция“ са осигурили преводач в София, при настаняването на момчето. В ранния следобед наши спешни медици са били извикани, за да направят преглед на останалите мигранти, които са се намирали в Гранично полицейско управление-Трън. Те са били в сравнително добро състояние и не се е налагало хоспитализирането на някои от тях“, поясни доктор Шишкова.

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular