Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионБлагоевградДепото в село Изгрев е затворено, боклукът ще пътува за Бобошево

Депото в село Изгрев е затворено, боклукът ще пътува за Бобошево

От сряда депото за строителни отпадъци в благоевградското село Изгрев е затворено със заповед на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев. Новината бе съобщена от самия него пред журналисти.

„РИОСВ предписа да бъде затворено преди две години, но не беше затворено, защото трябваше да се плати доста висока политическа цена, за да се затвори. Трябва да се направят доста разходи и организация. Ние не можем да отлагаме повече! Тази планина от строителни отпадъци, която сме изградили там, застрашава живота и здравето на хората, трябва да спре да се трупа“, категоричен бе той.

Кметът добави, че гражданите ще бъдат насочени към друго депо за строителни отпадъци, доста близо до Благоевград – в Бобошево, където има площадка. Разстоянието е 24 км по магистралата, а това в Изгрев е на 9 км от центъра на Благоевград, но минава през кварталите и оживеното село. Една част от пътя е в ужасяващо състояние.

„Община Благоевград също изпраща отпадъците си в Бобошево. Не можем да отлагаме повече този проблем. Наясно съм с цената, която трябва да платя, защото ще има недоволство. Дерето ще бъде предмет на почистване при следващ проект. Тази планина, трупана с години, няма да бъде премахната с магическа пръчка. Заварихме процедура по изграждане на временно депо за строителни отпадъци в село Церово, която бе зациклила. Имало е обществено обсъждано миналото лято, което не е минало добре, а сега мина. Тепърва ще оценяваме жизнеспособността на такъв проект дали има смисъл то него и дали ще можем да изберем оператор, също така дали третирани отпадък би бил отново годен за строителството. Не бих се хвърлил да инвестирам в неизвестното“, коментира Байкушев.

Той подчерта, че площадката в Бобошево е лицензирана.

„Призовавам всички да спазват правилата. Който прави ремонт вкъщи, може да ползва контейнер на „Биострой“ и да заплати малка такса, а ние ще си свършим работата.

Мястото е оградено и с охрана, гражданите се пренасочват. В момента се организира в уебсайта на Общината да се постави график на местата къде могат да бъдат предавани различните видове отпадъци“, прибави Методи Байкушев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular