Saturday, June 29, 2024
HomeНовиниБългарияДепутатите приеха удължаването на бюджета

Депутатите приеха удължаването на бюджета

До края на юли се очаква основните параметри да останат без промяна

 

Депутатите удължиха Закона за бюджета. Той ще действа в срок до 31 юли, когато се очаква да бъде гласуван този за 2023 година. Основните параметри остават същите. Пенсиите се увеличават по швейцарското правило средно с 12%. Минималната пенсия става 523.04 лева, като досега беше 467 лв. Много важно за общините, предвид обстановката в страната и разрушенията от наводненията, в закона беше записано, че могат да изпълняват капиталовите си проекти, като средствата от държавата трябва да им бъдат преведени още на 5 юли. Те могат да бъдат използвани и за ремонти на улици и сгради.

Основен спор в залата обаче се породи за еднократната помощ за учениците от 1 до 4 клас. Депутатите се скараха за това трябва ли да има подоходен критерий и дали сумата да бъде 300 лв. В крайна сметка депутатите решиха помощ да има за всички от 1 до 4 клас, но колко точно, ще бъде решено с държавния бюджет, който очакваме да гласуват следващия месец.

„Има ли смисъл на всички деца да дадем по 300 лв.? Няма смисъл, колеги. Защото хората с високи доходи, например народните представители, не трябва да получават такава помощ. Не можем да правим социална политика за цял народ. Трябва да бъде фокусирана към хората в нужда”, заяви от трибуната Мартин Димитров от ПП-ДБ.

„Имате ли представа, че, ако взимате 1300 лв. заплата не се водите беден, а за да изпратите един ученик на 15 септември на училище, ви трябват 400 лв.”, смята Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Има теми, по които не може да прилагаме тази безчовечна икономическа ефективност, защото за БСП всички деца са равни. Не трябва да делим децата на такива от бедни и богати семейства. Сякаш хората с по-високи доходи, нямат правото да почувстват подкрепа от държавата”, коментира Кристиян Вигенин от БСП.

„Няма никаква причина в удължителния бюджет да регламентираме размер. Това, което правите в момента, е политически маркетинг”, твърди Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС./НОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular