Friday, June 28, 2024
HomeРегионДупницаДоброто е живо! Качиха на ръце седем души с увреждания до Бистришкия...

Доброто е живо! Качиха на ръце седем души с увреждания до Бистришкия водопад

Седем души с увреждания се качиха в Рила и видяха на живо красивия Бистришки водопад. Над 50 доброволци от цялата страна и спасители от ПСС-Дупница се обединиха, за да сбъднат голямата им мечта да се докоснат до красотата на планината и да запечатат спомена на неповторимата гледка от Софраджик.

Зад инициативата стои Гергана Дойчинова от фондация „Ела и Ти“, която от години организира подобни изкачвания за хора в неравностойно положение.

“Всички сме хора и трябва да си помагаме и да бъдем заедно един с друг. И много често си казвам как аз бих искала да постъпят с мен, ако аз съм в същото това положение, така че това за мен е водещо, защото никой от нас не е застрахован утре да бъде на мястото на тези хора и никой не е виновен, че животът по някакъв начин го е поставил в такава ситуация”, категорична е Гергана Дойчинова.

“Бяха се свързали с мен за съдействие и веднага направих каквото е необходимо. Изненадах се, че дойдоха около 50-ина доброволци от други градове. Дойдоха и момчета от Планинската спасителна служба в Дупница, които отново доказаха, че са хора с големи сърца”, обясни бившият кмет на Бистрица Кирил Огненски.

“Страхотна воля и емоции видях у тези хора. Толкова позитивни, толкова добронамерени… Останаха силно впечатлени от панорамната ни площадка и гледките, разкриващи се от там. Очаровани бяха и доброволците, които не бяха идвали. После се разходихме и до водопада. Радвам се, че успяхме да донесем радост и положителни емоции на тези деца”, заключи Огненски, който напътстваше групата по стръмния път до крайната цел.

Благодарение на сърцатите доброволци, хората със затруднена или пълна неподвижност, както и момче със специални потребности, успяха да видят красотата на Бистришкия водопад. С помощта на планинските спасители от местния отряд те бяха качени на ръце със специални колички до крайната цел.

„И бързи, и буйни бяха водите на Бистришкия водопад. Чакаше ни в цялата си прелест, въпреки неочаквано високите температури.Страхотна подкрепа от 55 сърцати доброволци, които се впуснаха в това предизвикателство, въпреки жаркото слънце”, написаха от фондация „Ела и ти”.

„Имахме и своите нови попълнения от 4-ма доброволчета на възраст от 6 до 13 години. Подаваха ръце, когато и където можеха, да подбутнат и те количките. Неуморимо изумиха целия път – общо 14 км. Благодарности за присъединилите се към нас 3-ма приятели-доброволци, които са част от екипа на ПСС – отряд Дупница. Предоставиха освен солната си подкрепа и една специализирана количка. Благодарности към г-н Кирил Огненски, който помогна за придвижване и на изненадата до водопада.Благодарности към НП Рила , които неотлъчно бяха до нас в готовност да помогнат при необходимост”, споделят от фондацията и благодарят поименно на всички доброволци, с чиято помощ е реализирана поредната голяма мечта на хората с неврологични заболявания.

От неправителстваната организация правят изкачвания за хора с увреждания на различни планини у нас, провеждали са спускания в пещери, включително и летене с делтапланер.

Благодарение на тях, спасители от ПСС –Дупница и доброволци бе осъществено изкачване и до циркуса на Седемте рилски езера.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular