Sunday, June 30, 2024
HomeРегионДупницаДубъл! БСП в Кюстендилско отново остава без депутат?

Дубъл! БСП в Кюстендилско отново остава без депутат?

Избирателите настояват за спасение от Нинова

БСП в Кюстендилско са на път отново да останат без депутат. След краха на изборите през април 2023 год., социалистите дадоха всичко от себе си да повторят печалния резултат и по време на изминалия вот за Народно събрание и Европейски парламент.

До голяма степен заслугата се дължи на лидера на партията Корнелия Нинова, която пренебрегна предпочитанията на собствените си низови организации и за пореден път „спусна парашутист” за водач в региона. Така на хоризонта в Кюстендилско изгря звездата на червения милионер Николай Каварджиклиев.

Старозагорецът измести номинирания за първото място в областта д-р Иван Ибришимов. Само няколко дни преди инсталирането му на челната позиция, Областният съвет на БСП се обедини около кандидатурата на бившия народен представител от Дупница Ибришимов. Всички 9 общини единодушно гласуваха в подкрепа на дупнишкия стоматолог.Направиха го с преценката, че това е единствената възможна номинация, която би могла да спечели мандат за червените в Кюстендил.

Нинова обаче отново не се съобрази с желанието на собствените си съпартийци и предпочете да повери битката за властта на бившия изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” и кандидат за управител на БНБ (Българска народна банка) Николай Каварджиклиев.

Червената лидерка не можа да се надскочи и да направи компромис в името на БСП.Тя предпочете напълно външен за областта човек, пред идеята да се опре отново на Ибришимов. Факт е, че дупнишкият стоматолог и местното ръководство на партията бяха сред първите поискали оставката на Нинова от лидерското място в БСП. Ситуация, която дамата от Позитано очевидно нямаше как да преглътне.

Спуснатият Каварджиклиев обаче се оказа крайно неподходящ и далеч от местните представи за изряден социалист. Пред оределите червени редици той се появи в Дупница с ултра луксозен автомобил, скъп костюм и елегантни обувки.

За капак им нанесе тежък удар с речта си, в която сподели, че Европейският съюз и еврото ще направят хората по-богати и финансово стабилни. След това набързо разби митовете им за социалната държава и справедливост, наблягайки на принципите на пазарната икономика.

И макар опитите им да спасят положението за БСП като заложат на местния кандидат в лицето на общинския съветник Ивайло Петров, резултатите в областта наредиха социалистите на пето място с 3 240 гласа или 9.53% от вота  на избирателите. Броят им най-вероятно ще се окаже недостатъчен за мандат след и без това несправедливото преразпределение по метода на най-големия остатък.

Така БСП са на път отново да останат без народен представител в бъдещия 50-и парламент. Избирателите им отново се питат докога и се надяват този път оставката на Нинова да бъде приета единодушно, за да се спасят от срама на вечно губещите място в парламента.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular