Tuesday, July 2, 2024
HomeРегионДупницаД-р Нисар Шейх: Трябва да взимаме храната като лекарство

Д-р Нисар Шейх: Трябва да взимаме храната като лекарство

Яжте само, ако сте гладни. Топлата вода е за предпочитане. Здравето трябва да бъде спечелено, категоричен е специалистът по аюрведа и йога

Юлияна КОЛЧАКОВА

Преди няколко дни в Дупница бе д-р Нисар от Индия. Той гостува на местно студио и здраве по покана на неговата собственичка Мирослава Владимирова. По време на престоя си медикът проведе лични здравни консултации с акценти: проверка на здравословното състояние; проверка на конституцията (prakrutipariksha);пулсова диагностика (nadiparaikshan); дневна програма (dincharya); хранене, начин на живот, здравни съвети и навици. Изнесе и лекция на тема „Онкологичните заболявания през призмата на Йога и Аюрведа“.

 „Генетичната мутация е един от най-важните фактори за развитие на рака и автоимунните заболявания. Той се предава до 4 поколения назад – това са пра-прабабите и пра-прадядовците по майчина и бащина линия“, казва д-р Шейх. И съветва хората, които има вероятност да са унаследили, тези заболявания, да имат предвид това. Обясни: „Ако трима от моите прадядовци са имали рак, шансовете да се развие и при мен са много високи. Как ще ми помогне това, че знам, че развил раково заболяване прадядо? Аз бих могъл да променя навиците си така, че да избегна това. Ако знаем, че в нашата генетична линия има диабет, избягваме захарта, движим се, така че да избегнем диабета.“  Като основни фактори за развитие на рак посочи и тютюнопушенето, алкохола, пристрастяването към различни субстанции, вредните храни, неспортуването, токсините.

„Вашето здраве е Ваша отговорност, не Ваше право. И милиони да имаме, не можем да си купим здраве. Здравето трябва да бъде спечелено. За да спечелим нещо, трябва да жертваме нещо друго. Най-важното за всички – работете за здравето си, а не разчитайте друг да Ви даде здраве и да Ви излекува. Бъдете отговорни за себе си. Йога и аюрведа могат да помогнат“, убеден е медикът.

Нисар Шейх е забележителен доктор по аюрведа и йога консултант. Неговата медицинска практика включва над 5000 пациенти. Отдаден и посветен на аюрведа и йога.Собственик на консултантски и панчакарма център в град Пуна, Индия. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той е чест гост в семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина.

Д-р Шейх завършва с отличие Махаращтра университета по здравни науки (МУЗН), Нашик, през 2006 г. Преди това той завършва Йога Правиш (курс за напреднали) и Йога Правин (курс по висши медитации) в Йога Видя Дхам, Нашик, през 2005г. След като завършва МУЗН, Нисар продължава учението си и получава диплома по управление на спешната медицина в Бърза помощ, Уестланд, Англия, и Руби Хол Клиник, Пуна през 2006г.

През 2007г., желаейки да задълбочи познанията си по йога, д-р Шейх завършва йога в института Кайвалядхама. Бързо печели вниманието на своите високо уважавани колеги в института и след дипломирането си е поканен за длъжност в аюрведичната клиника на Кайвалядхама и като преподавател в института.

Д-р Нисар Шейх дълбоко се интересува от връзката между аюрведа, йога и съвременната медицина. Посвещава практиката си да помага на хората чрез йога и аюрведа в преодоляването на стреса, тревожността и депресията.

Участвал е в множество изследователски проекти на Кайвалядхама посветени на тези теми. Прави сравнителни изследвания на йога и различни религии, които смята, че ще са от полза за културен синтез.

-Д-р Шейх, какво хората, които не са запознати с Аюрведа, трябва да знаят за нея?

– В Аюрведа първият и основен принцип е това, че е вплетен в нас механизъм за нашето съществуване. Това е механизъм, с който ние бихме могли да развием вътрешно усещане за себе си и да чуваме тялото си, какво ни подсказва за нас самите.

-А какво казваАюрведа за нашето здраве?

– Всъщност Аюрведа е съставена от две основни думи – Аюр и веда. Веда означава знание и това е знанието за начина ни на живот. Всичко, което се случва през деня, откакто се събудим, докато си легнем, всичките дейности, които извършваме, са нашият живот, нашите ежедневни дейности и всичко това е Аюрведа. Аюрведа може да се нарече също, когато си купим нещо ново, като прахосмукачка, имаме инструкции за използване, всъщност Аюрведа е нашата инструкция за  ползване на нашия живот, как да живеем живота си. Аюрведа е знанието, което ни помага да намерим основния корен, от който произлизат всичките ни заболявания и всичките ни състояния, през които преминаваме, така че Аюрведа ни помага да отидем до корена на нещата.

-Темата на лекцията Ви днес в Дупница е „Онкологичните заболявания през призмата на Йога и Аюрведа“. Как Аюрведагледа на тези заболявания? Защо толкова много хора се разболяват от рак?

Момент от лекцията

– Раковите заболявания не са заболявания, които идват за година-две. Те се формират в близките 4, 7, дори 70 години, като говорим за общност, нация.И въпреки че ние, от една страна, носим в себе си генетично някаква предразположеност да отключим такова заболяване, от друга страна, е начинът ни на живот – храната, неспането, големият стрес, на който се излагаме ежедневно, всичко това допринася, за да се отключизаболяването или ракът. Раковите заболявания идват като следствие на много години нещо, което ние не правим правилно.  Аюрведа може да помогне и да предложи много методи, с които да изчистим тялото си като го детоксикираме, отстраним болните клетки и възстановим процесите в тялото. Но те са дълбоки пречиствания, които изискват много време, много отдаване и не става за бързо, за седмица-две, просто това е дълъг процес, но е многостранен и много ефективен.

-По- ефективен ли е отколкото лечението чрез западната медицина – с химиотерапия, лъчетерапия, операции?

-Зависи от случаите. Тъй като всеки човек е различен, всеки рак е различен. Ако човек е хванал състоянието съвсем в началото, той би могъл да се излекува само с Аюрведа, с алтернативните методи. И когато е готов за тези дълбоки пречистващи техники. Но масовото, което се случва, е, че ние диагностицираме това състояние вече в по-напреднал стадий. И всъщност това, което практикуваме и ние в Индия, е, че работят много специалисти от различни области заедно и се прилагат паралелно двата метода на лечение.

-Давате консултации по хранене, начин на живот, здравни съвети и навици. Какви съвети давате и какво  Ви питат най-често?

-Най-разпространено е това, че ние не се грижим за менталното ни здраве. Повече сме активни за това да сме физически здрави, да няма болест, но психически, емоционално… Нямаме изградена система, която да следи за нашето психическо здраве и това са най-редовните състояния на пациенти. Най-редовно страдат от висока степен на стрес, напрежение, на раздразнителност, такива състояния.

-Препоръчвате здравословен начин на живот. Кое основното в здравословния начин на живот?

– Най-важното е храната и това, че храната трябва да я взимаме като лекарство. Редно е да се храним единствено, когато сме гладни. Не само в този град, но на много места по света, където ходя да правя консултации, виждам, че хората обикновено се хранят, защото е време да се хранят или защото нещо е много вкусно, а не наистина, когато са гладни. И това поражда много големи проблеми. Това е основата – промяната на храната.

-А коя храна е най-полезна, има ли такава?

Д-р Шейх и Мирослава Владимирова

-Всяка храна е добра за нашето тяло, просто трябва да следим за нивото на енергията ни, за нашето храносмилане. Така че всяка храна е добра за  нас, стига да сме способни да я храносмиламе и да я трансформираме в енергия, която да задвижва нашето тяло.

-А мястото на водата къде е?

– Трябва да пием вода, когато сме жадни, и топлата вода е за предпочитане. Лошият навик на българите да пият вода от хладилника е изключително вреден.  Който пие вода от хладилника, нека да спре да прави това и да пие вода с нормална температура. В Америка, ако се спре употребата на хладилниците и фризерите, ще си заминат 70 % от болестите.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular