Tuesday, June 18, 2024
HomeРегионКюстендилЕколози бият аларма за реките край Кюстендил

Еколози бият аларма за реките край Кюстендил

Сдружение “Балканка“ организира протест пред сградата на Министерство на околната среда и водите.

Протестът е насрочен за 14 юни от 10.00 часа и под надслов “Кажете сбогом на Драговищица и на Струма“, съобщи Focus.

“Всички помним замърсяванията от мините “Подвирови“ и “Грот“ в Босилеградско, които тровят водите на всички притоци на река Драговищица, която идва от Сърбия и тече през Кюстендилския край в България, за да се влее в Струма. Няколко телевизионни репортажа показаха на цялото общество отровените води, които се изхвърлят от мината в Караманичката река при село Караманица, Босилеградско“, споделят еколозите.

Те посочват, че водите на реките Драговищица и Струма се използват за напояване в Овощната градина на България в Кюстендилско, а питейните кладенци за Кюстендил се намират при вливането на Драговищица в Струма. Срещу непрекъснатото отравяне на Караманичката река досега е имало протести в София пред МОСВ и в Босилеград пред общината.

“Сега предстои разширение на мината “Подвирови“ и изграждане на нова мина “Поповица“ в непосредствена близост до “Подвирови“, в района на село Караманица, Босилеградско, Сърбия, за което се оказва, че на сайта на МОСВ е качен сръбски доклад по ОВОС“, посочват още организаторите на протеста.

В придружителното писмо на сръбските власти, с което е изпратен докладът по ОВОС, те настояват МОСВ да спази изискванията на Конвенцията за оценките на въздействие в трансграничен контекст /от Еспоо/ и да проведе съгласуване на този доклад с държавните органи в България.

Сърбите изразяват очакване също така МОСВ да организира обществено обсъждане в засегнатите общини и, базирано на резултатите от съгласуването и обсъждането, да изпрати в Сърбия становище по доклада в срок най-късно до 15-ти юни 2024 г.

Според еколозите, към 10 юни не е проведена процедурата и не е изпратен доклада до останалите министерства за становище, не е разгледан доклада, не му е дадена оценка на качеството. Не е изпратен и доклада на сърбите до община Кюстендил, за да бъде публикуван и да се проведе обществено обсъждане със заинтересованата общественост.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular