Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионБлагоевградЕкоминистерството позволи трасето на "Струма" да е извън Кресненското дефиле

Екоминистерството позволи трасето на “Струма” да е извън Кресненското дефиле

Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на магистрала “Струма” извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Това се разбира от решение на ведомството, публикувано на сайта. Оттам посочват, че няма да има оценка на въздействието върху околната среда, защото не е нужна такава.

Според решението на МОСВ в изграждането на магистралата няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда, както и върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони. През 2017 г. бе решено трасето за Кулата да е съществуващият път през Кресненското дефиле.Това обаче предизвика протести на природозащитни организации.
През март тази година, Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) обяви обществена поръчка за изработване на прединвестиционно проучване и проектиране на трасе на магистралата в южна посока от София за Кулата, което преминава извън Кресненското дефиле.

Избраният изпълнител ще трябва да изготви предпроектни проучвания, с които да се осигурява движението от София към Кулата извън дефилето в две направления. Едното е дублиращо двупосочно трасе на първокласния път извън Кресненското дефиле, а другото е дясно платно на “Струма” извън дефилето. Прогнозната дължина на всяко от двете трасета е 20-25 км, като те ще преминават в близост до Симитли, Черниче и Кресна.

Предпроектното дублиращо трасе на първокласния път (Е-79) условно ще започва северно от пътен възел “Симитли”, където завършва изграденият участък Благоевград – Крупник, а краят му ще е при п.в. “Кресна”, където пък започва въведеният в експлоатация участък Кресна – Сандански. Предпроектното дясно платно на “Струма” ще започва при пътен възел “Симитли”, а краят му ще е при обходния път на Кресна.

Посочва се, че измененията в инвестиционното предложение не разглеждат изграждането на дясно платно през Кресненското дефиле. България получи зелена светлина от Европейската комисия за проектиране и строителство на АМ “Струма” в района на Кресна. Одобрен е източният вариант на еднопосочното платно от Кулата към София, извън дефилето, а  министрите на регионалното развитие и на транспорта от последния кабинет предприеха необходимите действия за проектиране и изграждане на последния участък от “Струма”.

RELATED ARTICLES

Most Popular