Saturday, June 29, 2024
HomeРегионДупницаЕТ „Христо Христов-Стрелец” отстреля собственика си от кметския пост в с. Бистрица

ЕТ „Христо Христов-Стрелец” отстреля собственика си от кметския пост в с. Бистрица

ОИК прекрати пълномощията на кмета на дупнишкото село Христо Христов, от еуфория забравил за фирмата

Общинската избирателна комисия в Дупница прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Бистрица Христо Христов. Със свое решение, ОИК анулира издаденото му удостоверение за избран за кмет на кметство Бистрица, община Дупница, в изборите за общински съветници и за кметове, проведени през ноември миналата година.

Решението е взето при необходимото мнозинство от две трети, като от присъстващите в залата 11 членове на комисията, „За“ са гласували 7 членове: Мария Георгиева Чомакова, Роза Василева Атанасова, Иво Милчов Гърнев, Василка Кръстева Софрониева-Костадинова, Десислава Василева Костадинова-Стоянова, Таня Даниелова Веселинова, Силвия Иванова Димитрова. „Против“ предсрочното прекратяване на пълномощията на Христов са гласували Евтим Борисов Малоселски, Юлия Илиева Динева-Комисарова, Десислава Светлозарова Стойнева и Михаела Василева Георгиева.

До решението на ОИК се стигна, след като в комисията постъпи сигнал от юриста на Общинския съвет в Дупница Милен Попов, в който са посочени констатации за удостоверяващи наличие на несъвместимост за Христо Георгиев Христов в качеството му на кмет на кметство с. Бистрица, общ. Дупница, а именно за регистрацията му като едноличен търговец – ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, с ЕИК 109081924.

На 17.05.2024 г., на основание на чл. 42, ал. 3, във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА  на Христо Георгиев Христов е връчено уведомление за констатираното несъответствие.

На 29.05.2024 г. в Общинска избирателна комисия гр. Дупница, в дадения му срок е постъпило Заявление вх. № 384/29.05.2024 г. от Христов, ведно с приложени към него документи, а именно: Договор за покупко-продажба на дружествени дялове и заявление за вписване на обстоятелства, относно ЕТ.

С представеното Заявление същият заявява, че е осъществявал търговска дейност като едноличен собственик на капитала и управител на „Фактор – 2019“ ЕООД, със седалище и адрес на управления с. Бистрица, общ. Дупница, обл. Кюстендил, ул. Горица № 1, с ЕИК205374872, незабавно е предприел действия за продажба на дружествените дялове, за което обстоятелство е уведомил ОбС – гр. Дупница и ОИК – гр. Дупница. Търговската дейност, която е извършвал е била именно с тази фирма.

В напрежението и еуфорията около изборите е забравил, че има регистриран ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, с ЕИК 109081924, която обаче след пререгистрацията в ТРРЮЛНЦ не е осъществявала търговска дейност от 12 г. Твърди, че на практика е предприел действия на осн. чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА за прекратяване на търговската дейност, но не е съобразил, че има и регистрирано ЕТ, което не извършва търговска дейност.

При справка в ТРРЮЛНЦ се установява, че към датата на заседанието на ОИК – 31.05.2024 г., няма подадено заявление за заличаване на ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, с ЕИК 109081924.

От описаната по-горе фактическа обстановка комисията установява, че към датата на полагане на клетва – 09.11.2023 г., Христов, обявен за избран за кмет на кметство Бистрица, общ. Дупница с Решение № 230 от 06.11.2023 г. е бил регистриран като търговец с ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, с ЕИК 109081924, т.е. същият се е оказал в положение на несъвместимост на двете качества – търговец и кмет. На основание чл. 42, ал. 3 от ЗМСМА той е имал задължение в едномесечен срок от момента на клетвата, т.е. до 09.12.2023 г. да предприеме действия по заличаването си като едноличен търговец и да уведоми писмено за това, както председателя на общинския съвет, така и общинската избирателна комисия. Същият не е сторил това, като и към 31.05.2024 г.-датата на заседанието на ОИК ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, с ЕИК 109081924  не е заличено.

Според ОИК са налице всички предпоставки за прекратяване на пълномощията му като кмет. Ирелевантни са твърденията, че макар и регистриран като ЕТ, той не е извършвал реално търговска дейност. В случая е от значение, дали от формална страна е предприел действия за заличаването му като ЕТ, което става по реда, предвиден в ТЗ.

След като не е сторил това в срока по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, Христо Христов е осъществил хипотезата на чл. 42, ал. 1, т. 5 във вр. с чл. 41, ал. 1 и ал. 3 от ЗМСМА за предсрочното прекратяване на правомощията му като кмет.  Разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА е императивна, законът не дава възможност едномесечния срок да бъде продължаван или спиран, както и без значение е дали пропускането му се дължи на извинителни причини.

Изискването за липса на несъвместимост е строго формално, валидно е за целия период на мандата и е продиктувано от волята на законодателя да изключи всяка потенциална възможност за конфликт на интереси и злоупотреба със служебни права.

В този случай нормата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА разписва, че в едномесечен срок от полагане на клетвата, лице, което осъществява дейност или заема длъжност, посочена в ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността или за освобождаване на заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

За да бъдат изпълнени изискванията на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА е необходимо: лицето да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността/освобождаване на длъжността, визирани в ал. 1, да уведоми писмено за предприетите действия председателя на общинския съвет, както и да уведоми писмено за предприетите действия общинската избирателна комисия. Законовите предпоставки по тази разпоредба са кумулативни, посочват от ОИК.

Те установяват, че Христо Георгиев Христов не е предприел необходимите действия в срока по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – до 09.12.2024 г., тъй като според данните от търговския регистър не е подадено заявление за заличаване на едноличният търговец и към настоящия момент. Освен това кметът на Бистрица не е изпълнил и другите две изисквания на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА.Той не е уведомил писмено председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия за предприемане на действия по прекратяване на дейността на едноличния търговец.

В хода на дебатите са  изложени и мотивите, че при настоящия случай се счита, че Христо Христов е предприел действия, като е продал дружествените си дялове от „Фактор – 2019“ ЕООД, със седалище и адрес на управления с. Бистрица, общ. Дупница, обл. Кюстендил, ул. Горица № 1, с ЕИК 205374872 и е уведомил ОбС – гр. Дупница и ОИК – гр. Дупница в законовия срок, а имено на 19.11.2024 г., видно от ТРРЮЛНЦ ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, с ЕИК 109081924  не е осъществявал търговска дейност от 2012 г., т.е. не е налице нарушение на забраната на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА, която изключва съвместяването на функциите на кмет с извършването на търговска дейност за времето на мандата.

Въведената забрана предполага проява на някаква активност от страна на адресатите на забраната. Няма доказателства, че след встъпване на кмета в длъжност – 09.11.2023 г. – датата на полагане на клетвата, същия е извършвал дейност във връзка с регистрацията на ЕТ, т.е. не е реализирал никоя от описаните в чл. 1, ал. 1 от ТЗ сделки. Кметът не е реализирал права, нито се е задължавал в качествата си на ЕТ. Формалното наличие на регистрация на кмета на кметство Бистрица като ЕТ не обосновава нарушение на забраната по чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА и не следва да се тълкува като извършване на търговска дейност по смисъла на цитираната разпоредба.

Решението на комисията подлежи на оспорване по реда и в сроковете по чл. 459 от Изборния кодекс пред Административен съд – Кюстендил в 7 дневен срок от обявяването му.

RELATED ARTICLES

Most Popular