Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионБлагоевградЖалко! Морска болест и срязано сухожилие прекратиха експедицията на благоевградския ексдепутат Вл....

Жалко! Морска болест и срязано сухожилие прекратиха експедицията на благоевградския ексдепутат Вл. Табутов в Северния ледовит океан

Бившият депутат от ПП в Благоевград Владимир Табутов и партньорът му Стефан Иванов прекратиха гребната експедиция в Северния ледовит океан.

“Поради остра и хронична морска болест на Владимир Табутов и срязано сухожилие на пръст на Стефан Иванов взехме решение да преустановим гребната експедиция в Северния ледовит океан след като прекосихме 313 морски мили от Хаугесунд до Фроя в Норвегия. Изкарахме заедно безброй приказни моменти, които ще помним цял живот”, написаха във фейсбук профила NeverestOceanRow.

Преди няколко дни двамата обявиха, че са пресекли южната граница на Северния ледовит океaн – 60 градуса северна ширина.

Нашите мореплаватели се отправиха на първата в света гребна експедиция през  Северния ледовит океан на 23 юни. Идеята им беше да станат първите в историята на човечеството, прекосили океана от край до край, гребейки. Очакваше се с „Неверест“ да стигнат на собствен ход до най-северната точка на планетата, достигана някога с гребна лодка, изминавайки 1500 морски мили, което трябваше да стане 45 дни след потеглянето. Двамата тръгнаха в подкрепа на кампанията за донорство Освен “Да! За живот” и петицията за защита на Южния океан.

През цялото време двамата мореплаватели пускаха клипчета, разказвайки преживяванията си през деня. На страницата имаше и линк към сателитния YB tracker на „Неверест“, чрез който можеше да се следи локацията на лодката по време на гребната експедиция.

Решението им да се откажат заради здравословни проблеми среща одобрението на стотиците им последователи и приятели.

Да припомним, че това е втората океанска експедиция за Стефан и първа за Владимир Табутов. През 2020 г. Иванов и синът му Макс прекосиха Атлантика с ръчно направена лодка, и то в сезона на ураганите, който е от юни до октомври.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular