Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионБлагоевградЖега в РИК-Благоевград! Над 100 жалби, нарушенията от всичко по много

Жега в РИК-Благоевград! Над 100 жалби, нарушенията от всичко по много

Повече от сто сигнали и жалби бяха подадени от началото на изборния ден до 16:00 часа в Районната избирателна комисия (РИК) – Благоевград, каза на пресконференция председателят на комисията Мартин Бусаров. Сигналите са идентични, почти всички, без четири – пет, са подадени от коалиция, участник в изборите, като близо 90% от тях са за община Симитли, обяви Бусаров.

В жалбите и сигналите, подадени към РИК – Благоевград, се посочва, че избиратели гласуват с придружител, без видима нужда от такъв, за допитвания на възрастни хора до зам.-председател на комисия, невписване на придружители и други. За да се проверят, на място на място в общината са изпратени членове на РИК – Благоевград. Въпреки броя подадени жалби и сигнали, изборният ден е спокоен, посочи Бусаров.

Има любопитен сигнал от гласоподавателка от Благоевград, която не е доволна от интерфейса на машината, което я е затруднило да гласува.

Има още един любопитен сигнал, че член на 38 секция в Петрич бил малко по-груб към дамите избиратели. Прави се проверка и по този сигнал, каза още Мартин Бусаров.

„Машинното гласуване е преустановено в секция 20 в община Сандански. ЦИК трябва да се произнесе за още три машини, включително и за тази секция 101 в Благоевград. Проблемът е, че част от разписките излизат с непълна информация за гласуването. Очевидно машините не работят както трябва“, коментираха още от РИК – Благоевград.

По време на пресконференция на РИК в Благоевград нахлуха представители на коалиция Център, които са оплакаха, че техните застъпници били изгонени от секция № 9, която се намира в квартал “Ораново“ на град Симитли.
Единият от двамата застъпници – жена, разказа, че когато случката се е разиграла, била извън секцията. Чула, че нещо се случва вътре и когато влязла да види своя колега разбрала, че всички застъпници и присъстващи в секцията били изгонени от председателя на СИК № 9. На място е пристигнал и полицейски екип, който е записал данните на двамата застъпника.
От въпросната коалиция добавиха, че са поискали нови двама застъпници да бъдат допуснати, но това не е било позволено.
Председателят на РИК-Благоевград адвокат Бусаров веднага се свърза с председателката на комисията, от чиито думи стана ясно, че застъпниците са били изгонени с общо решение на цялата комисия, за което има изготвен протокол, предаде Focus.
На място в секцията имаше представители на РИК – Благоевград, които да проверят какво се случва и спазени ли са всички процедури. Адвокат Бусаров даде указания на председателя на СИК № 9 в секцията да бъдат допуснати новите застъпници.

Коалиция Център подаде над 100 жалби до РИК за смятани според тях нарушения при гласуването в община Симитли. РИК отхвърли всички като неоснователни.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular