Sunday, July 7, 2024
HomeРегионБлагоевградЗавършват до неделя 600-метровата отсечка край Симитли

Завършват до неделя 600-метровата отсечка край Симитли

С това се очаква трафикът в посока София от Банско и от „Кулата” да се облекчи

 

До неделя се очаква да бъде завършена 600-метровата отсечка край Симитли, с което ще се облекчи трафикът в посока София от Банско и от ГКПП “Кулата”.

Това стана известно по време на посещение на служебния министър на регионалното развитие и благоустройстовото инж. Виолета Коритарова и на председателя на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Йордан Вълчев в община Симитли, предаде БТА.

В последните няколко месеца работим по облекчаване на трафика, всички знаем, че трафикът на пътния възел край Симитли е много голям, защото се събират два потока от Кулата в посока София и от Банско в посока София, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Виолета Коритарова посочи, че това, което е възможно да бъде извършено към момента, е да бъде асфалтирана 600-метрова отсечка, която ще позволи лесно събиране на трафика от двете направления.

Работи се по проект, според който в участъка на път Е-79 преди АМ “Струма” в посока София в района на Симитли ще има три ленти, като в момента се работи по изграждане на третата. По думите на инж. Вълчев това е начало на подготовката на продължение на последния участък от Лот 3.1 през Кресненското дефиле. Пред журналисти председателят на АПИ каза, че до неделя, 7 юли, трафикът в посока София на прибиращите се от Банско и от Гърция ще бъде облекчен.

Във връзка с изграждането на последния участък от АМ “Струма” през Кресненското дефиле инж. Вълчев каза, че вече започва първият етап, а именно проектирането. Прогнозно етапът на проектиране е една година, което означава, че догодина лятото може да започне началото на строителството, посочи председателят на АПИ и отбеляза, че проектирането е тежко, тъй като това е един от най-тежките участъци.

Според кмета на община Симитли Апостол Апостолов изграждането на новата отсечка ще предотврати образуването на задръствания в този участък. Предимство ще има и за жителите на общинския център, особено за живеещите в част от кварталите на Симитли, на които се налага да преминават през участъка.

Днес министърът на регионалното развитие посети община Симитли, за да инспектира обекти, които се изпълняват с финансиране от инвестиционната програма за общински проекти със средства от държавния бюджет. В Крупник инж. Коритарова инспектира реконструкцията на парка в центъра на селото, а в Полена реконструкцията на спортно игрище.

Община Симитли има много подадени обекти, миналата седмица преведохме по тяхно искане първите аванси, каза пред журналисти инж. Виолета Коритарова. Тя посочи, че са в общината, за да проверят дали авансите са предоставени и е започната строителната дейност. За нас е голямо удоволствие да видим, че проектът се изпълнява, сроковете са доста скъсени, но сега е строителният сезон и всичко, което може да бъде изпълнено, трябва да бъде изпълнено, посочи регионалният министър.

В Община Симитли се изпълняват 23 проекта по инвестиционната програма за общински обекти, които са на стойност 15 млн. лева, каза кметът Апостол Апостолов. Той представи пред регионалния министър какво предстои да бъде извършено по реконструкцията на парка в Крупник.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular