Saturday, June 29, 2024
HomeНовиниСвятЗеленски иска още санкции

Зеленски иска още санкции

Общо 10 ракети и 10 дрона са ударили вчера Украйна, заявиха украинските военновъздушни сили. Съобщава се за 6 убити и над 10 ранени. В традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски призова за по-строги санкции за спиране на потока от компоненти, използвани в руските ракети.

В късното си изявление украинският президент заяви, че в една от използваните руски ракети са открити над 50 компонента, създадени в различни страни по света.

“За съжаление Русия и до момента има възможност да получава критически важни компоненти, създадени в компании от различни държави, в това число някои наши партньори. По разни пътища тези части след това се доставят на руската страна. Украйна въведе санкции срещу всички руски фирми, които произвеждат ракети. Именно такива пълни ограничения трябва да има и на глобално равнище. Всеки начин за заобикалянето им трябва също така закономерно да бъде наказван”.

Зеленски отбеляза също, че по отношение на бойните действия “има движение напред” в района на Бахмут и в други сектори на фронта, но не даде повече подробности. Междувременно висш украински военен заяви, че украинците водят ожесточени боеве в опит да отблъснат руснаците от границите на Донецка и Запорожка области. Според някои информации украинските войски в тези райони са напреднали с над 6 километра./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular