Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионРазлогИзграждат 800 метра велоалеи над Разлог

Изграждат 800 метра велоалеи над Разлог

Изграждаме 800 метра велоалеи и нов атракционен парк в местността Голак – това съобщиха от общинската администрация в Разлог.

Паркът ще е на площ от 5623 кв.м, разположена на север от строителните граници на града, с денивелация 17,5 метра.

Пешеходният достъп до него ще е от началото на пешеходната алея „Стъпалата“ и по пешеходната пътека от ул. „Голак”.

Идеята за парка е още от втория мандат на разложкия кмет Красимир Герчев, но реализацията му стана възможна сега благодарение на проект „Балкански алтернативни мобилни маршрути за устойчив целогодишен туризъм по програма ИНТЕРРЕГ”.

Той ще включва парк за планинско колоездене, разделен на 2 зони – за малки деца и начинаещи и за юноши и възрастни със средни и напреднали умения, а общата дължина на велоалеите в него ще е 800 метра.

Планирани са още тематични детски площадки, обединени в 2 зони за игри, и 1 детска работилница на открито. Ще има сграда за информационно-техническо обслужване със застроена площ 100 кв.м, няколко зони за почивка из целия парк, както и многофункционална пътека за достъп, която да обслужва пешеходци, туристи и колоездачи за връзка с града и зоните в парка. Естествена туристическа пътека ще води до живописната кула в парка, която е една от разложките забележителности.

Хълмът Голак над Разлог е един от туристическите обекти, които предлагат възможност посетителите да се докоснат до природата в непосредствена близост до града. До него води панорамната алея „Стъпалата“, която е с повече от 50 места за отдих и почивка и 30 места за наблюдение.

По тази пътека на 11 октомври 1912 г. Българската армия влиза в Разлог и освобождава града от османско владичество. Днес до нея е разположен хотел за насекоми, а на върха има амфитеатър и 12-метрова кула за съзерцаване на планините, които обграждат местността.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular