Saturday, June 29, 2024
HomeНовиниБългарияИТН: Имаме идеи как да реализираме третия мандат

ИТН: Имаме идеи как да реализираме третия мандат

“Величие”: Непочтено е скриването зад експертни правителства

Президентът Румен Радев разговаря с представителите на “Има такъв народ”.

“Ние имаме идеи как да реализираме третия мандат, но всичко е под въпрос, защото не се знае дали президентът ще го даде на нас. Ако се стигне до трети мандат, предполагам, че всички партии тогава ще трябва да си зададат въпроса, ако не направим сега нещо, какво ще направим след това. Най-лесно е да се отиде на избори, няма проблем, включително и от страна на ИТН няма проблем. Вие знаете, че ние сме партията, която реално е качила гласовете си, не говорим за съотношение избирателна активност – депутати”, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов на излизане от президентството след проведените консултации.

Йорданов посочи, че не е ясно със сигурност каква е била избирателната активност на вота, тъй като избирателните списъци не са обновявани. Пред президента той подчерта, че има разлика от около 2 милиона между избирателен списък и преброяване на населението.

“В този ред на мисли, ако преброяването на населението е по-вярното, то избирателната активност е малко под 50%”, допълни Йорданов.

“Конституцията позволява реализация на правителство с трети мандат. Това означава всички парламентарно представени партии, независимо малки или големи. Имали сме и такива случаи. В която и партия да отиде третият мандат, ако ни поканят на разговори – ще отидем и ще ги изслушаме. Повтаряме, че няма да подкрепим нито първия, нито втория мандат. Политическите заявки са странно нещо. Опитваме се да не ги правим. Ако може да се направи кабинет с по-голяма подкрепа от повече политически сили, който пред вас да извади необходимата програма със срокове и стъпки и чак тогава да тръгне да търси изпълнителите на тази програма, това би могло да сработи”, каза Тошко Йорданов.

Представители на партия “Величие” разговаряха с президента Румен Радев. Те бяха последната парламентарно представена сила, която участва в консултациите при държавния глава преди връчване на първия мандат.

“Искаме българските граждани да знаят какво ще прави това правителство. Надявам се да разберете, че ние сме в сложен исторически момент”, заяви лидерът на “Величие” Николай Марков.

Единственото почтено е, добави той, да има ясна програма и всички български граждани да знаят. Затова от “Величие” застават най-близо до програмно правителство, чиито приоритети да бъдат обявени предварително пред всички български граждани.

“Ние сме готови да подкрепим всяка политика, която е в полза на българските граждани”, допълни той

“Скриването на някои политически формации зад експертни правителства, които всъщност са коалиционни правителства, смятаме, че е нещо непочтено”.

Николай Марков посочи, че разговорът с президента Румен Радев е бил спокоен и приятен.

“В който ние предложихме реализация на правителство с ясно програмно управление”.

Той допълни, че като най-малка политическа партия от “Величие” нямат претенция да го създават.

“Но не толкова да се формира правителство, а какво ще прави това правителство? Какви ангажименти ще поеме и в какви срокове и какви са очакванията към това правителство”.

Марков уточни, че от началото на съставянето на това правителство от партията правят опити за разговор с политическите лидери, които носят отговорност.

“От тях искаме да знаем тези неща”.

Марков каза, че нищо не знаят за целите на правителство на малцинството, тъй като разговор с ГЕРБ не е провеждан. Попитан изчерпан ли е първият мандат, той отговори, че “нищо не е изчерпано, докато не бъде изговорено”.

Относно промяна на избирателната система Николай Марков коментира, че това не е приоритет в момента и темата се измества. Имаме приоритет и това е Срещата на върха на НАТО, каза още веднъж той и информира, че “Величие” са направили постъпления вчера за позицията на България на тази среща. Разбрахме от президента, че той самият не е запознат и е поставен в условия да прочете нещо, което не го е изработила президентската институция. Това е много сериозен проблем и смятам, че трябва да се освети всичко това, за да е ясно кой носи отговорността, посочи Николай Марков.

Той заяви, че не е проруски ориентиран, а пробългарски. Каза, че и е против доствянето на оръжия в Украйна./БНТ

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular