Monday, July 1, 2024
HomeРегионБлагоевградКартини на самоуки художници радват ценители в благоевградската библиотека

Картини на самоуки художници радват ценители в благоевградската библиотека

Изобразителното изкуство намери своето уютно място сред книгите в Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград. Вълнуваща изложба с десетки красиви картини и дърворезби на самоуки художници се откри вчера във фоайето на четвъртия етаж на най-голямата читалня в Западна България.
Инициатор на културното събитие е Илиян Синадинов, който предостави творбите за експозицията от своята лична колекция. Сред тях най-много са тези на неговия баща Димитър Синадинов – самоук художник, дърворезбар и скулптор, но има и на други майстори на четката от цялата страна.

„Библиотеката винаги е отворена към подобни инициативи и винаги съдейства за тяхното осъществяване. Радваме се, че г-н Синадинов ни се довери и реши точно тук да направи тази толкова интересна и вдъхновяваща изложба. Вярвам, че никой няма да остане равнодушен към таланта на авторите, които в рисунките са вложили своите идеи, сърце и душа“, сподели при откриването Катя Недева от отдел „Изкуство“.
Илиян Синадинов изтъкна, че е закърмен с любов към изкуството от своя баща. Не е наследил гена му на художник, но има кауза да помага на самоуки майстори на четката, да изкупува картините им и да полага непрестанни грижи за тяхната поддържка.

„Никак не е лесно да си колекционер, защото това изисква много желание, време и енергия. Но за мен е важно да показвам таланта и картините на тези художници“, каза още Илиян Синадинов.
Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да видят рисунки от различни жанрове – натюрморт, пейзаж, портрет. Изложбата ще остане в РБ „Димитър Талев до 15-и октомври, не пропускайте възможността да се докоснете до магията на творбите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular