Friday, June 28, 2024
HomeБизнесКЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток

КЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток

До края седмицата Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе решение, с което да разпредели по справедлив начин разходите за балансиране на енергийната система между различните участници на пазара. Това съобщиха от регулатора. В момента ведомството прави анализ на възможните решения.

Само преди седмица търговци на електроенергия предупредиха, че се задават фалити в сектора заради драстичното увеличение на цената на тока за балансиране. От Асоциацията за свободен енергиен пазар и Асоциацията на търговците на електроенергия в България обясниха, че през май цените на балансиращата електроенергия за излишък са достигнали до над 2600 лева за мегаватчас, а за недостиг – до над 6300 лева.

Една от причините е липсата на енергия, която да балансира системата. Много от новите мощности, преди всичко фотоволтаици, са изградени без да се мисли за балансиране и оттам енергийната система стана трудна за управление. За това алармират от две години от Електроенергийния системен оператор.

Изкривяването на пазара доведе и до нулеви цени заради излишъка на електроенергия в определен часови диапазон. Една от основните балансиращи мощности у нас – ПАВЕЦ “Чаира”, е развалена. Все пак се очаква съоръжението да заработи поне частично до края на годината.

Справка на сайта на ЕСО показва, че в момента в светлата част на денонощието близо половината от енергията у нас се произвежда от слънчеви централи. Около 20 на сто – от АЕЦ, следвани от тецовете с 14,45%. В момента обаче по изключение за този сезон е изключен единият блок на ядрената централа заради ремонт./БНТ

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular