Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниСвятКитай изрази недоволство и заплаши ЕС заради митата върху електромобилите

Китай изрази недоволство и заплаши ЕС заради митата върху електромобилите

Китай: Плановете на ЕС да въведе мита върху електрическите превозни средства вредят на интересите на индустрията. Въвеждането на мита за внос на китайски електрически превозни средства от Европейския съюз ще навреди на законните права и интереси на тази индустрия, заявиха от Министерството на търговията на Китайската народна република.

„Китайската страна изразява голяма загриженост в това отношение, остро недоволство, китайските производители изразяват разочарование, както и силен протест“, се казва в съобщение на уебсайта на ведомството.

Министерството на търговията подчерта, че действията на Брюксел не само накърняват законните права и интереси на китайската индустрия за електрически превозни средства , но също така подкопават и изкривяват глобалната верига на доставки в автомобилната индустрия, включително в рамките на ЕС.

 

В изявлението се отбелязва, че плановете на ЕС ще засегнат атмосферата на двустранно икономическо и търговско сътрудничество, а също така ще навредят на интересите на самите потребители в организацията.

„Китай ще обърне голямо внимание на последващите действия на ЕС и непоколебимо ще предприеме всички необходими мерки за решителна защита на законните права и интереси на китайските компании“, се казва в съобщението.

Министерството на търговията подчерта, че заключенията на ЕС нямат фактическо или правно основание. Отделът отбеляза, че Европейската комисия държи знамето на „зеленото развитие“ в едната ръка и „клуба на протекционизма“ в другата, политизирайки икономическите и търговските въпроси, което е „несъвместимо с духа на консенсус между лидерите на ЕС и Китай за укрепване на сътрудничеството.“

Ще припомним, че Европейската комисия проведе разследване относно електрически превозни средства, внесени в ЕС от Китай и установи нарушения по отношение на „несправедливата“ държавна подкрепа.

Във връзка с това, ЕК може да въведе вносни мита още на 4 юли, каза вицепрезидентът на Комисията Маргаритис Схинас на брифинг в Брюксел. Както следва от прессъобщение, публикувано на уебсайта на Европейската комисия, митата могат да бъдат въведени от 4 юли, като те ще варират от 17% до 38% в зависимост от конкретния производител./ fakti.bg

https://viaranews.com/%d0%b5%d1%81-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1/

RELATED ARTICLES

Most Popular