Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионПетричКметът на Петрич Димитър Бръчкове срещу окрупняването във ВиК сектора

Кметът на Петрич Димитър Бръчкове срещу окрупняването във ВиК сектора

Кметът Димитър Бръчков, член на УС на НСОРБ, изрази категорична позиция срещу окрупняването във ВиК сектора.

Това становище беше аргументирано на работна среща, в която участва и кметът Димитър Бръчков, между ръководството на НСОРБ и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с акцент: основните възражения на общините по проектозакона за ВиК.

НСОРБ категорично защитава тезата, че окрупняването противоречи на конституционния принцип за неприкосновеност на собствеността, в т.ч. общинската.

Част от водопроводните и канализационни мрежи са общинска собственост и са предоставени за експлоатация на ВиК операторите. 14 са общинските водни дружества от общо 265 общини в страната сред тях е и община Петрич.

Кметовете настояват новият нормативен акт да отчете различната собственост на мрежата и да се съобрази с правата на собствениците и интересите на гражданите. Законът отрежда на местната власт фиктивна роля в процеса на управление на ВиК системите, което е неприемливо за общинските ръководства.

Законовите текстове отнемат самостоятелността на Общините и Общинските съвети при вземането на решения за управлението на общинска собственост, не им дават никаква възможност да влияят в управлението на ВиК операторите, включително върху цената на водата, която ще бъде държавно регулирана.

Консолидирането в сектора на ВиК е политически предпоставено, затова въпреки множеството примери, които бяха представени от страна на кметовете в рамките на срещата, и основателните мотиви за острата необходимост от коренна промяна в управлението на водните дружества, на този етап промяна в концепцията на Закона не е възможна, стана ясно по време на срещата с регионалния министър.

Министър Цеков прие с разбиране основателните възражения по законопроекта на кметовете на общини.

НСОРБ ще внесе конкретни предложения за поправки в текстовете, които да:

  • дадат реални правомощия на общините в управлението на водните дружества;
  • гарантират прозрачност на управлението на ВиК операторите и строг контрол за разходването на публичните ресурси;
  • обезпечат отговорно управление и ефективно планиране и осъществяване на инвестиции в мрежата от страна на операторите, съобщиха от общинската администрация.
RELATED ARTICLES

Most Popular