Friday, July 5, 2024
HomeРегионДупницаКмет и председател на ОбС в спор за печалбата на общинската болница...

Кмет и председател на ОбС в спор за печалбата на общинската болница в Дупница

МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница е на печалба с 500 000 лв., а в банковите й сметки има над 2 000 000 лв. Това бе подчертано на заседанието на Общинския съвет в Дупница, който прие отчета на дружеството за миналата година.

„И след отстраняването на прокуриста Мария Жайгарова, което стана с помощта на Първан Дангов, трендът в общинската  болница продължава да е положителен. С д-р Николов ежеседмично, ежемесечно разговаряме за нещата. Болницата има дългосрочна цел, за мен от 15-16 г. това е да бъдат обединени двата блока – на бившата  Военна и бившата Транспортна болница.

Отчетът на д-р Стефан Николов (първият вдясно) бе приет единодушно

В бюджета на държавата има 30 000 000 лв. за Дупница. Нищо не пречеше да се кандидатства с проект за средства и на едно от двете места да се построят още сгради, за да се обедини дейността . Най-големият проблем обаче си остава липсата на кадри и това е за всички болници“, заяви председателят Костадин Костадинов. С думите: „за толкова години никога не съм си позволил да кажа на управителя: „назначи този, уволни онзи“; шефът на ОбС упрекна кмета Първан Дангов, че кадрува в здравното заведение. „На 12 юни предстои конкурс за управител на болницата. Дангов дава интервюта, в които лъже, за да назначи свой човек за управител“, каза Костадинов. Той отбеляза също, чеболницата губи от ТЕЛК-а.

„Като говорите, че болницата губи от ТЕЛК, обяснете, че ако  я няма комисията, хората трябва да ходят в Кюстендил. Втората лъжа е, че Жайгарова е напуснала по моя вина. Аз нямам отношение към това. Общинският съвет решава кого да назначи. Спомняте ли си, че назначихме д-р Бонев, но се спънахме в голям камък?

Емил Гущеров

Това пак по моя вина ли беше?“, репликира Първан Дангов. Според него болницата не е в доброто състояние, описвано от председателя. Спорът между двамата за лечебното заведение, воден в последните месеци, продължи. „Болницата била в добро състояние“, заяви градоначалникът. И постави и конкретни въпроси за задължения и вземания на дружеството. Освен това попита дали няма жонглиране с цифри. „Вие сте радетел да се освободи районът на Военната болница. Да не стане така, че след някоя и друга година да говорим за Военната болница като за В и К?“, заяви още Дангов.

Костадинов даде конкретни отговори за  задълженията и вземанията. Както и за ТЕЛК. „Не съм казал, че ТЕЛК –ът трябва да бъде затворен“, посочи председателят. И допълни, че през 2021 г.,с въвеждането на електронизацията на ТЕЛК-овете, той е участвал в спасяването на ТЕЛК-а в Дупница. Така в града е бил отворен още един офис, за да не се налага пациенти да носят в Кюстендилдокументи на хартиен носител, каквито са длъжни да издават джипитата, независимо от електронизацията.

В дебата се включи  и Емил Гущеров от ГЕРБ.  „Дангов влачи Дупница към дъното на безвремието“, каза Гущеров.

Отчетът на вр. и. д. управител д-р Стефан Николов, който бе в залата, но не се наложи да говори, бе приет единодушно, с 27 гласа „за“.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular