Sunday, June 30, 2024
HomeРегионБлагоевградКПКОНПИ установи конфликт на интереси при подуправителя на БНБ и бивш благоевградски...

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при подуправителя на БНБ и бивш благоевградски депутат А.Гюров

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обяви каква е несъвместимостта със заеманата длъжност при подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров.

От решението на КПК става ясно, че роденият в гр. Гоце Делчев Гюрове имал участие в дружество с ограничена отговорност (ООД), както и е бил член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел. От позицията става ясно, че подуправителят е бил в ръководството на “Продължаваме промяната няколко месеца след като вече е бил в управата на Българската народна банка.

В сигнала срещу 48-годишния неврокопчанинса изложени твърдения, че като подуправител на БНБ на 19 юли 2023 г. е подписал декларация за липса на несъвместимост. Към момента на подаване на декларацията, към момента на встъпване в длъжност, както и след това – поне до 6 октомври Гюров е вписан като член на Изпълнителния съвет на политическа партия, както и е член на Управителния съвет на сдружение, става ясно от решението на КПК.

Четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършвана в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21 ноември 2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел. Той е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в юридическите лица с нестопанска цел, в които е бил вписан като член на ръководен орган. Това, че не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно – при встъпването в длъжност от Гюров, съответно не е взел решение относно извършваната от него дейност като член на орган на управление на две юридически лица с нестопанска цел, което води и до несъвместимост, пише в решението на КПК.

Според написаното в него Гюров не е декларирал участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в длъжност.

По-рано от БНБ съобщиха за акта на КПК, както и че Гюров е излязъл в неплатен отпуск. Самият той обяви, че решението на КПК е незаконосъобразно и ще предприеме защитата си по съдебен ред. Позицията му беше разпространена от партийния профил на ПП във Фейсбук.

Темата в профила си във Facebook коментира и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той определи, че случващотео се е “отстрел” на потенциални премиери. И добави, че още утре вкарат правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия.

Андрей Гюров, който беше депутат от Благоевград, бе избран за подуправител на БНБ от миналия парламент. Той бе предложен от „Продължаваме Промяната“, като преди да отиде в БНБ, бе едно от знаковите лица на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular