Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниБългарияКрай на безкрайното явяване на изпит за шофьорска книжка:  Кандидат-шофьорите ще могат...

Край на безкрайното явяване на изпит за шофьорска книжка:  Кандидат-шофьорите ще могат да се явяват на изпит до 4 пъти за 6 месеца

Промени в изпитите за шофьорски книжки е подготвило Министерството на транспорта. Целта е да се подобри подготовката на шофьорите и да се намалят катастрофите. Това стана ясно на дискусия в рамките на кампанията “Карай умно, стигни жив”, организирана от “24 часа”.

Една от най-важните подготвени промени е да се сложи край на безкрайното явяване на изпит за шофьорска книжка.Мярката е насочена към тези кандидати, които не успяват да си вземат изпитите и се явяват отново и отново. Целта е на пътя да излизат наистина подготвени шофьори. Промените са дадени за съгласуване между институциите и предстои да влязат за обществено обсъждане.

“Другото важно нещо е да бъде заложен таван на изпитите, тъй като към момента няма такъв, защото когато се явяваш безкрайно на изпити очевидно има проблем дали е с водача, дали е с подготовката на водача, на това нещо трябва да се сложи край. Максимум 4 пъти явяване за 6 месеца, ако четвъртият път е неуспешен, се връщаш обратно на доучване, на подготовка”, обясни транспортният министър Георги Гвоздейков.

“Не е тайна, че в момента изпитът по управление, не по теория, се купува. Купува се масово. Ще бъдат работни групи, ще бъдат доклади, анализи, обществени одобрения, обсъждания, всичко е тупане на топката, колеги, няма какво да се лъжем”, допълни Красимир Георгиев, автоинструктор.

Дискусията “Карай умно, стигни жив” търси какви са причините за високата смъртност на пътя – дали дисциплината на шофьорите или пътищата, както и решения срещу войната по пътищата./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular