Monday, June 24, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилската болница чака разрешение за хеликоптерна площадка

Кюстендилската болница чака разрешение за хеликоптерна площадка

Кюстендилската болница чака разрешение от Министерството на транспорта и Летищна администрация да изгради хеликоптерна площадка, каза за БНР гл. лекар д-р Александър Величков.

Експерти вече са направили оглед на терена, в двора на зравното заведение, и  са се произнесли за технологичната готовност на болницата да се изгради такава.

Според експертите болницата разполага с подходящ терен за изграждане на хеликоптерна площадка за кацане на въздушна линейка – покрива всички изисквания за отстояние на сгради, трафопостове и електроповоди и др. Сега се чака административно разрешение, след което и кандидатстване за финансиране пред здравното министерство.

По сегашните разчети на министерството при необходимост болницата ще ползва площадката на Гранична полиция до близкото с.Лозно, на около 2 километра от областния град.Тя е изградена преди повече от 10 години и се използва от екипите на Гранична полиция, както и за тренировки на тези екипи. Гл. лекар на кюстендилската болница д-р Александър Величков

“Ние в момента сме, да не кажа голяма дума, с тая хеликоптерна площадка, сме кажи-речи единствените, където хеликоптер, ако днеска трябва може да дойде и да кацне. Но, така или иначе, задействал съм въпроса и, ако министерството отпусне необходимото финансиране, тъй като прави и на други места в Кюстендил, нищо против да си направим и една тука площадка при нас”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular