Friday, June 28, 2024
HomeРегионДупницаМагията на билките в полите на Рила отбелязаха в Дупница

Магията на билките в полите на Рила отбелязаха в Дупница

Почетният гражданин и носител на орден Стара планина проф. Рахамин Шекерджийски чества Деня на фармацията в родния си град

Дъхави букети и кошници с билки посрещнаха жители и гости на Дупница, дошли за отбелязването на Еньовден в парк „Рила”.

Градът за поредна година бе домакин на събитие, посветено на Деня на фармацевта и магията на билките.

Честването на една от най-магичните дати в българския фолклорен календар бе съпътствано с изяви на фолклорен танцов състав „Зора“, с ръководител Дилиана Диканска. Представени бяха щандове на местни читалища, които демонстрираха техники за плъстене на вълна и работа с естествени материали.

Участие в събитието взеха арт ателиета и търговци. Освен участие в презентациите на различни фармацевтични и натурални продукти, посетителите имаха възможността да проверят стойностите на своето кръвно налягане и захар, както и да чуят беседи за билките и тяхното широко приложение.

Гост на събитието бе почетният гражданин на Дупница и носител на орден Стара планина-първа степен проф. Рахамин Шекерджийски. Известният като „бащата на беналгина”, поздрави присъстващите си колеги с настъпването на професионалния им празник Еньовден. Въпреки високите температури и непосилната жега, професорът за поредна година избра да отбележи датата в родната си Дупница.

Със свои щандове в празника се включиха представители на местни фармацевтички компании, аптеки, както и производители и търговци на био и пчелни продукти.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular