Friday, June 28, 2024
HomeРегионКюстендилМедицинският ни хеликоптер спаси мъж от Кюстендил в тежко състояние

Медицинският ни хеликоптер спаси мъж от Кюстендил в тежко състояние

Тренираха транспортирането на тежко пострадал от циркуса на Седемте рилски езера с въздушната линейка

Дежурният медицински екип на Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) – д-р Тина Димитрова-Иванова и медицинската сестра Надежда Костова, са се отзовали на сигнал, подаден към Координационната централа на ЦСМПВ за 64-годишен пациент в тежко състояние, съобщиха в събота на фейсбук страницата си от Центъра.

Хеликоптерът, пилотиран от капитаните Васил Вълков и Велин Андреев, е излетял за Кюстендил в 14:21 ч. Междувременно пациентът е бил транспортиран от болницата до мястото на кацане. В 14:45 ч въздушният медицински екип е пристигнал и поел мъжа. Само след час въздушната линейка е кацнала на болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина”. От там пациентът е поет от екип на ЦСМП-София и е откаран с линейка до УМБАЛСМ „Пирогов”.

Това е четвъртата успешна ХЕМС мисия и трета от типа hospital to hospital, припомнят от ЦСМПВ.

В същия ден, новата въздушна линейка кацна и на езерото Бъбрека, като излетя с пострадал турист в района на Седемте рилски езера,  по време на тренировъчна акция край циркуса.

Ангелите на планината и “България Хели Мед Сървиз” ЕАД проведоха тренировка за координиране на действията и комуникацията на екипите на HEMS при повикване на въздушна линейка и превоз на пострадал.

Въздушната линейна канцка край езерото Бъбрека, която е една от предварително подадените площадки от ПСС при БЧК, където медицинския хеликоптер може да кацне безпрепятствено.

Тренировката цели натрупване на опит за работа в планински условия и синхронизиране на действията на спасителните екипи на старта на активния летен сезон в района на Седемте рилски езера. Грижа за безопасността на района на циркуса и помощ при инциденти имат спасителите от ПСС- Дупница.

Ежегодно, хиляди туристи от България и чужбина използват лятото, за да разгледат и видят езерата или да изкатерят съседните върхове и направят обход на различни планински маршрути в Рила. Не липсват и сериозни инциденти, както и тежки акции.

Медицинският хеликоптер може се използва за планински мисии за транспортиране на тежко пострадали туристи в планината.  При по-леките случаи се разчита на силите на планинските спасители.

Освен дупнишкият отряд и екипа на въздушната линейка, в учебно- тренировъчната акция край Седемте рилски езера се включиха и представители на дирекция “Планинска спасителна служба” при БЧК.

Припомняме, че преди седмица при подобна ситуация и  тренировъчна акция в района на тунел „Железница” бе подаден сигнал за пострадал германски турист с парашут в района на Ихтиман.За броени минути въздушната линейка успя да достигне до пострадалия и да го транспортира до реанимацията на столична болница.

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular