Friday, June 28, 2024
HomeНовиниСвятМицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в...

Мицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Избраният за премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери. 

Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. 

Министрите от кабинета положиха клетва, в която произнесоха конституционното име на държавата, а в речта си преди това Християн Мицкоски заяви, че при клетвата ще произнесе “тази срамна добавка” към името на държавата си, но щял да продължи да се бори “срещу несправедливостта”.

В първия си ден като министър на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония Тимчо Муцунски замина за Люксембург, където участва в среща между министрите на външните работи на Европейския съюз и страните от Западни Балкани. Той заяви, че не бива процесът на разширяване на Съюза да бъде “обременен с двустранни спорове”.

От Люксембург гръцкият външен министър на Йоргос Герапетритис определи като грубо нарушение на Преспанското споразумение, решението на държавното и политическото ръководство на Северна Македония “систематично и упорито” да не използва конституционното име на страната в публичното говорене вътре в страната. И отново предупреди, че това заплашва европейската перспектива на страната:

“Трябва да е ясно, че приемането в ЕС без цялостното интегриране на европейското законодателство и пълното спазване на международното право и договори е неприемливо и немислимо”.  /БНР

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular