Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионПетричМодерен арест и пробационна служба за 1,5 млн. лева откриха в Петрич

Модерен арест и пробационна служба за 1,5 млн. лева откриха в Петрич

Правосъдният министър М. Павлова: България вече не е под мониторинг за условията в затворите

България вече не е под засилен мониторинг на Комитета на министрите на Съвета на Европа заради лошите условия в местата за лишаване от свобода и липсата на вътрешноправни средства за защита.

На последното си заседание преди дни, Комитетът на министрите на СЕ е приел финална резолюция за приключване на наблюдението на изпълнението на пилотното решение „Нешков и други срещу България“. Това съобщи днес правосъдният министър Мария Павлова по време на откриване на нов арест и пробационна служба в Петрич.

България беше под засилен мониторинг от 2015 г., когато Европейският съд по правата на човека приложи процедурата за приемане на пилотно решение на фона на повече от 20 предишни осъдителни решения, първото от които от 2004 г., както и около 40 висящи жалби, касаещи лошите условия на задържане и липсата на вътрешноправни средства за защитa.

Сега Комитетът на министрите отбелязва, че с предприетите от България мерки проблемът с пренаселеността е почти изцяло решен, материалните условия са значително подобрени, увеличен е и размерът на присъжданите от националните съдилища обезщетения.

Някои оставащи въпроси ще продължат да се наблюдават по делото „Кехайов срещу България“, но в рамките на стандартна процедура по наблюдение, поясниха от правосъдното министерство.

В засилена процедура по наблюдение остават единствено проблемите, свързани с медицинската грижа и приложението на специален режим на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.

Мария Павлова даде като добър пример откритият днес модерен арест и пробационна служба в Петрич. Той е с капацитет за 30 задържани, които ще бъдат поставени в еднакви условия. Спалните помещения отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м, като във всяко има достъп до дневна светлина и чист въздух. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в спалните и в общите помещения. Всички килии разполагат със собствен санитарен възел и непрекъснат достъп до течаща топла и студена вода. Изградени и оборудвани са медицински кабинет и стая за среща с психолог, стая за свиждане и др. Съвременни условия на труд са осигурени и за надзирателите. Изграждането на сградата е струвало близо 1,5 млн. лева, осигурени Норвежкия финансов механизъм.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular