Saturday, June 29, 2024
HomeНовиниСвятМосква обвини Киев, че планира атака под фалшив флаг срещу дипломатически обекти...

Москва обвини Киев, че планира атака под фалшив флаг срещу дипломатически обекти в Лвов

Украйна: Русия атакува училище, в което се укриваха 400 души

Москва обвини Киев, че планира атака под фалшив флаг срещу обекти на чужди дипломати в западния украински град Лвов, предаде ДПА.
Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че украинското ръководство възнамерявало да представи атаките срещу дипломатически обекти на САЩ и други западни държави като „целенасочена атака на руските въоръжени сили“. Това щяло да засили натиска върху НАТО да доставя допълнителни оръжия и да се съгласи на забранена за полети зона над Украйна.
По-късно Москва каза още, че Киев планирал химически атаки срещу мирни граждани в регионите на Суми и Миколаив.
Двете твърдения не бяха подкрепени с доказателства.
Украйна многократно обвинява Русия в разпространяване на дезинформация за предполагаеми провокации, за да оправдава собствените си атаки.
Няколко западни държави преместиха дипломатическите си служители от столицата Киев във Лвов, който е по на запад, още преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари.
Повече от три седмици след началото на нахлуването, няколко държави все още имат дипломати в Лвов.
Руските сили бомбардираха художествено училище в Мариупол, в което са потърсили убежище около 400 жители на обсадения украински град. Това съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.
Няма данни за пострадали хора от нападението. Според градския съвет сградата е разрушена и под развалините има загинали. Ройтерс посочи, че не може да потвърди новината от независим източник.
Според украинската агенция, в сградата са се укривали към 400 местни жители, сред които жени, деца и възрастни.
Сградата е разрушена и под отломките има цивилни. Русия е атакувала с ракети “Калибър” и “Кинжал” голяма база за горивно-смазочни материали в украинската Миколайвска област, съобщи говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. По думите му крилатите ракети “Калибър” са били изстреляни от акваторията наКаспийско море, а хиперзвуковите “Кинжал” – от въздушното пространство на Кримския полуостров. Базата, която е доставяла гориво за украинските сили в Южна Украйна, бе унищожена, заяви генералът. Стартирала от водите на Черно море руска ракета “Калибър” е поразила и цех на завод за ремонт на бронирани машини в украинския Нижински район, добави Конашенков. През изминалата нощ руската оперативно-тактическа и армейска авиация е поразила 62 военни обекта в Украйна, каза още говорителят на военното министерство в Москва.
На този фон турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Русия и Украйна се приближават към споразумение по “критични” въпроси и почти са се договорили по някои теми, предаде Ройтерс.

Чавушоглу каза за в. “Хюриет”, че се надява да има прекратяване на огъня, ако страните не отстъпят от постигнатия напредък към споразумение.

RELATED ARTICLES

Most Popular