Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаМъжкият хор „Свети Иван Рилски“ в Дупница със специална награда от фестивал...

Мъжкият хор „Свети Иван Рилски“ в Дупница със специална награда от фестивал на о-в Тасос

Диригентът Таня Камбурова: С гръцка и български песни спечелихме най-високото отличие, приемаме нови хористи

Мъжкият хор „Свети Иван Рилски“ в Дупница спечели специална награда, купа и дипломи от Международния фестивал „Разпилени бисери, проведен на  остров Тасос. „Това е 14-ото издание на този фестивал. Той се провежда в различни страни на Балканския полуостров –  Сърбия, Македония,  Гърция. Ние избрахме да отидем в Гърция, като бяхме за първи път на този фестивал. Участвахме в дефилето по улиците на столицата Лименас  и във фестивалната програма. Първата вечер се представихме с гръцка песен, която е нова в репертоара ни, а втората – с обработен български фолклор. Конкуренцията беше доста силна – имаше групи от Черна гора и няколко български – от София, Шумен, Търговище.

Спечелихме най-високата награда. Публиката ни прие много топло. На финала зрителите пяха и танцуваха с нас. Успяхме да съчетаем полезното с приятното – посетихме манастира „Св. Архангел Михаил“, а някои се разходиме и до близката планина. Като българи много ни впечатлиха деца от град Попово. Те бяха направили благотворителен базар с изработени от тях сувенири – магнити с български забележителности“, разказа диригентът Таня Камбурова.

Това е последната изява на хор “Свети Иван Рилски” за този сезон. „До септември ще почиваме, като тогава ще набираме и нови хористи. Който има певчески възможности и желание, е добре дошъл“, допълни диригентката.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular