Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионДупницаНад 1000 танцьори и певци на сцената на „Рила ни гледа“ в...

Над 1000 танцьори и певци на сцената на „Рила ни гледа“ в Дупница

Грънчари, тъкачи, художници майсторят на „Улица на занаятите“ в парк „Рила“

Над 1000 участници ще се включат в XIV Национален фолклорен фестивал „Рила ни гледа, който ще се проведе в края на тази седмица в Дупница. По традиция, освен български танци и песни, ще има и „Улица на занаятите“, където ще бъдат показани различни занаяти.

„На сцената в градския парк „Рила“ ще танцуват и пеят изпълнители от цяла България – от градовете Добрич, Севлиево, Плевен, Велико Търново, Брегово, Асеновград, Септември, Димитровград, Хасково, Петрич, Сандански, Симитли, Дупница, Кюстендил, Бобов дол, и селата Ситово, Зафирово, Яхиново, Джерман, Големо село, Победа, Червен брег, Копривлен, Железница, Игралище, Първомай. Най- много са участниците от Шопската етнографска област. Ще се види красотата на фолклора не само в танците и песните, но и красотата на народното майсторство –ще има представители на различни занаяти – грънчарство, кожарство, тъкачество, обработка на вълна, изработване на бижута, изработване на сувенири, икебана, рисуване върху камъни, рисуване върху керемида. Целта ни е не само децата, но и възрастните да се докоснат до старите занаяти, да се потрудят и да изработят свои неща, като ще има масаза обучение“, каза директорът на фестивала ДилианаДиканска. Регламентът за танцовите състави и ансамбли е изпълнение на 2 танца, за групите, изучаващи народни хора – 2 хора, а за вокалните групи, състави и солисти – 2 песни.

Фестивалът е създаден за съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни. Той е с конкурсен характер – жури, оглавявано от професор Даниела  Дженева, шеф на ансамбъл “Тракия”, ще обяви победителите, като участниците са разделени в две гупи – до и над 20 години. В журито са още гл. ас. Благовеста Калчева – преподавател в АМТИИ –Пловдив, и Мариян Василев – ст. преподавател в НУТИ- София. Вокалните групи и солисти ще бъдат оценявани от известната певица Гуна Иванова и директора на БНР Димитър Христов. Обичайният за фестивала рецитал ще е на Гуна Иванова и внучките й Ива и Велислава Костадинови. Ще танцуват и домакините от Представителния фолклорен ансамбъл „Зора” към дупнишкото читалище „Зора 1858” , като отново ще има и хоротека.

Фолклорен ансамбъл „Китка“ от Истибаня ще покаже танци и обичаи от Северна Македония.

Спечелилите  GRAND PRIX по традиция получават безплатна екскурзия  – поход до Седемте рилски езера, а останалите ще пътуват с лифта от Паничище с намаление.

Фестивалът е на 6 и 7 юли (събота и неделя), като конкурсът е в събота, а занаятите ще бъдат показвани  – и събота, и в неделя.Походът е в неделя.

Фестивалът се организира от Община Дупница, провежда се под патронажа на кмета Първан Дангов, с помощта на спомоществователи. Цели да възроди интереса към българския фолклор.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular