Wednesday, June 26, 2024
HomeБизнесНад 45 лева ще бъде кувертът за абитуриентските в Дупница! Ресторантьори: Асортиментът...

Над 45 лева ще бъде кувертът за абитуриентските в Дупница! Ресторантьори: Асортиментът ни става непродаваем, клиентите бягат, заведенията затварят

  • Емил Кастрев: Цените летят всеки ден, а държавата е абдикирала напълно

  • Цинично е да предложиш на клиента нещо, което предварително знаеш, че той не може да си го купи, смята собственикът на заведение В. Лефтерова

Бомбастичните сметки за ток, галопиращите доставни цени на хранителните продукти, увеличението на всички разходи и отливът на клиенти, води към ръба на оцеляването заетите в ресторантьорския бизнес в Дупница. Някои от тях са платили над 3000 лева за ток, но още не са получили компенсации от държавата. „ Ситуацията е меко казана трагична. Платила съм над 3000 лева за ток. Това е фактурата за месец февруари, след два дни очаквам новата фактура и се надявам, че вече ще бъдат начислени компенсациите за ток. До момента такива не съм имала”, коментира Лозенка Димитрова, която управлява един от елитните ресторанти в центъра на Дупница. Според нея ресторантьорският бизнес е на ръба на оцеляването и много хора са пред затваряне на заведенията. „Работим, но не знаем докога ще издържим. Всички цени летят всеки ден във въздуха, а разходите стремглаво растат. Миналата седмица взех олио на 48 лева за 10 литра, а тази седмица не знам въобще на каква цена е, защото още не съм зареждала. Скочиха цените на зеленчуците, кашкавала, сиренето, дори и хляба. От вчера ни предупредиха, че ще има ново увеличение на всички млечни продукти. Кашкавалът още миналата седмица се увеличи с 2.00 лева, а тази седмица вече ще бъде с поредна нова цена. Дори не знам какво е увеличението, като дойдат доставчиците ще разбера”, сподели притесненията си Димитрова. Тя е обезпокоена от факта, че това води до сериозен отлив на клиенти от всички заведения. „ За да можем да издържим сме принудени да увеличаваме цените, иначе сме обречени на фалит. Като начислиш всички разходи обаче, цените стават непосилни за повечето от клиентите. Ако преди цената на едно обедно меню беше средно около 3.50 лева, то сега отива на 5.00 лева. Един най-обикновен ориз с маслини и домати вече е с тази цена. А ако вътре има пилешко филе или топени сирена, ще бъде по-скъпо .Е, колко хора могат да си позволят да плащат по 5-6 лева всеки ден за обяд при положение, че заплатите не мърдат. Хората като видят цените и бягат. Въобще как ще се живее занапред не знам ”, попита реторично Димитрова. Тя не смята, че предстоящите абитуриентски балове ще дадат глътка въздух на заетите в бранша. „Лично при нас имаме заявени дати още от миналата година.Хората са направили резервации по 50-сет и 80-сет души за посрещане на празника.Но не вярвам тези бройки да се запазят.При тези цени очаквам, че повечето семейства ще редуцират броя на гостите. Ако миналата година куверта за празника имаше средна цена около 30 лева, то сега тя ще бъде над 40-45 лева. Трудно е даже да се прогнозира колко ще бъде, защото пак повтарям- всички разходи вървят стремглаво нагоре. Миналата година зареждах пилешкото филе на 6.50 лв., а сега го зареждам на 9.50. Днес чух, че предстои нов скок на газта и ако това се случи, всички цени по веригата за пореден път ще скочат нагоре .Държавата я няма, помощи няма никакви и всички ме оставени да оцеляваме.До кога ще издържим не знам, но не вярвам да е дълго”, прогнозира тежко бъдеще Лозенка Димитрова.

Лозенка Димитрова (с жълтото яке)

Друг собственик на ресторант в града сподели, че работи с нови цени в менюто още от началото на месец януари. „Качихме цените още в края на януари. Нямаше как да се издържи по друг начин. В последните 2 години се мъчихме да запазим цените въпреки трудностите и въпреки пандемията, но при сегашното положение това вече е напълно невъзможно. Сумата, която сме платили за ток е в размер на 2 500 лв. , след приспадане на помощта от държавата. Засега работим и оцеляваме, но това което ни спасява е, че не плащаме наем. Колегите, които плащат и наеми са в изключително тежко състояние и едвам оцеляват, защото и собствениците искат по-големи суми. Ние няма да предлагаме куверти за абитуриентските, защото сме преценили, че е по-добре да работим на свободна консумация и кой както си прецени да си калкулира разхода според възможностите. Отлив на клиенти има навсякъде и положението в бранша е трагично като цяло”, коментираха от друго елитно заведение в града.
„Последната ни платена сметка за ток е 1600 лева. Това е при положение, че заведението ни почти не работеше, заради ковид мерките”, сподели Весела Лефтерова, която стопанисва един от най-старите ресторанти в града, който традиционно е предпочитан при организиране на големи тържества . „Много е трудно на бранша. Бяхме се настроили, че като премине пандемията всички ще се върнем към нормалния си начин на живот и работа. За съжаление сега дойдоха проблемите с галопиращите цени и инфлацията и отново сме изправени с вдигнати ръце. Ситуацията е тежка, защото не може всеки ден да се променят цените в менютата, а в същото време доставните цени вървят само и единствено нагоре. В един момент някои от предлаганите асортименти стават непродаваеми.За мен лично е цинично да предложиш на клиента нещо, което предварително знаеш, че той не може да си позволи да го купи. И така ограничаваме асортимента, за да запазим някакви прилични цени, въпреки нивото на заведението.Работим с минимална надценка, без никаква печалба само и само, за да се задържим на пазара”, коментира още В.Лефтерова. И тя не е обнадеждена, че ситуацията с цените ще се успокои. „Само олиото в рамките на две седмици се увеличи три пъти. Беше 4.80 лв.за литър, после стана 5.20 лв. , а последното го заредих на 5.80 лв. Говорим само за олиото, а увеличението е за всички останали продукти. Имаме запитвания и резервации за предстоящите абитуриентски. Към момента сама избягвам да уточнявам цените на куверта. Казвам ориентировъчна сума и в зависимост от нещата и възможностите на родителите ще мислим и различни варианти. Със сигурност на цените от миналата година не можем да предложим пълен куверт.Дори и да дадем ориентировъчна цена от 40 лева на човек, няма как да знаем какво ще може да бъде включено в нея”, коментира собственичката на ресторанта. Тя също не плаща наем и това донякъде и дава сигурност. „Вдигнали сме ръце, но няма да се предаваме, пък дано оцелеем. Лошото е, че за да се задържим на пазара правим компромиси с цените. Работим при минимална надценка и това се отразява на заплащането на хората.В един миг се оказва, че се работи повече и за по-малко пари, което не позволява достойно заплащане на труда на заетите. А всички хора трябва да са добре по веригата, за да може нещата да се случват. Дано се оправим и да имаме повече добри поводи, защото сега нещата не са добре”, коментира В.Лефтерова.
Светлина в тунела за бизнеса не вижда и управителят на едно от най-оборотните заведения за бързо хранене в Дупница. Обектът е на стратегическо място, в близост до бензиностанции и автокъщите в града, като поема част от преминаващия трафик в посока София. Заведението извършва и доставка до домове и офиси. „Сметката за ток ми беше 4 200 лева, с намалението е малко над 3000 лева, но това е само част от всички проблеми. Не знам какво се случва, но държавата буквално е абдикирала. Цените на продуктите бележат ръст от 30-40 % и скачат всеки един ден. Реално трябва да увеличим цените поне с 30 %, за да оцелеем. Ако го направим обаче асортиментите стават непродаваеми, защото хората нямат пари. Ще изчезне и последният клиент”, коментира Емил Кастрев. Той е затворил другото си заведение, за да спести разходи за заплати и ток през зимните месеци. „В един момент човек губи всякакво желание за работа и е така във всеки един дребен бизнес. От началото на годината работим само за заплатите на персонала и разходите. Къде ще отидат на работа тези хора , какво ще се случи с тях? Никой не мисли нито за заетите, нито за бизнеса. Разбираме, че има държава само по това, че непрекъснато има някакви проверки, но не и да ти помогне. Компенсациите за ток са вода в морето на фона на всичко, което ни се случва в момента. Не знам дали има спекула, дали изкуствено са вдигнати цените на продуктите, дали инфлацията е реална, но знам че държавата е абдикирала напълно”, коментира още Емил Кастрев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular