Saturday, July 6, 2024
HomeНовиниСвятНАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място, уточни говорителят. Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост.

Решението на страните членки от НАТО за изпращане на специален представител в Киев бе взето преди срещата на върха във Вашингтон следващата седмица. Тогава се очаква лидерите официално да приемат план за поемане на цялостната координация на военната помощ за Украйна в рамките на официална мисия. Тя ще бъде разположена във Висбаден, в централна Германия.

“Украйна не е готова да направи компромис с Русия и да се откаже от територия, за да сложи край на войната”, заяви Андрий Ермак, ръководител на администрацията на украинския президент Владимир Зеленски. Така той отговори на твърдението на американския кандидат за президент Доналд Тръмп, че ако спечели изборите през ноември, ще прекрати войната, преди да встъпи в длъжност през януари. А от Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по този въпрос диалог между Русия и Доналд Тръмп няма.

Пентагонът ще обяви скоро нов пакет оръжие и боеприпаси от 2,3 милиарда долара, съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин. Украйна очаква да получи този месец първите от изтребителите Ф-16, обещани от европейските партньори на Киев. Русия, която също очаква тази доставка, засили през последните дни ракетните удари по украинските летища./БНР

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular