Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниСвятНа вечеря днес се договарят главните постове в ЕС

На вечеря днес се договарят главните постове в ЕС

Лидерите на държавите ще решат дали да подновят мандата на Урсула фон дер Лайен

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС пристигат днес в Брюксел за работна вечеря, на която ще обсъдят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. Ще разговарят за разпределението и на останалите ръководни постове в институциите на ЕС на основата на изборните резултати. Освен това ще разгледат за първи път заедно резултатите от изборите за евродепутати.

Фон дер Лайен ще участва в първата част на срещата тази вечер. Очакванията са тя да бъде одобрена за нов мандат, след като бе посочена за водещ кандидат на Европейската народна партия, победител в изборите за ЕП. Предвижда се да бъдат обсъдени имена и за следващ председател на Европейския съвет на мястото на Шарл Мишел и върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността на мястото на Жозеп Борел.

След седмица предстои редовно заседание на Европейския съвет, на което преговорите ще продължат. Те ще засегнат също бъдещото ръководство на Европейския парламент, който ще заседава в новоизбрания си състав от 16 юли, когато евродепутатите ще излъчат свой председател. Възможно е новият ръководител на ЕК да бъде гласуван от ЕП през юли или през септември./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular