Thursday, July 4, 2024
HomeНовиниСвятНидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16.

Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз.

Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир Зеленски. Това става на фона на съобщения за нови руски атаки. Западни медии отбелязват, че това би било първото пътуване до Украйна за Орбан, чиито връзки с руския държавен глава Владимир Путин будят безпокойство в някои страни от Енвросъюза. Мотото на унгарското председателство е “Да направим Европа отново велика”.

Необходимите разрешителни за доставка на изтребителите за Украйна са издадени, заяви министърът на отбраната Кайса Олонгрен в писмо до парламента. От съображения за сигурност тя не уточни колко самолета ще има в първата доставка и кога ще пристигнат в Украйна. В Нидерландия предстои смяна на правителството след месеци на изграждане на коалиция след изборите миналата година. Страната е една от движещите сили на международната коалиция за снабдяване на Украйна с Ф-16, целяща укрепване на въздушната й отбрана срещу Русия. През април Олонгрен заяви, че очаква обещаните доставки от Дания, Нидерландия и САЩ да започнат до няколко месеца.

Нидерландското правителство вече достави Ф-16 на учебен център в Румъния, където украински пилоти и наземен персонал се обучават да управляват и поддържат самолетите в бойни условия.

Кризата в Украйна “не може да бъде разрешена за един ден”.

Това заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя и добави, че думите му са в отговор на въпрос за честите твърдения на републиканския кандидат за американски президент Доналд Тръмп, че може да разреши конфликта за 24 часа, ако бъде избран.

Предизборният щаб на Тръмп засега не е отговорил на запитванията за коментар на изказването на Небензя./БНР

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular